Wielkanoc na talerzu - tradycyjne smaki w nowoczesnym wydaniu - przepisy Drukuj
Wpisany przez S.Z.   
niedziela, 01 kwietnia 2018 11:00

Wielkanoc na talerzu - tradycyjne smaki w nowoczesnym wydaniu

Wielkanoc to kolejna w roku okazja do spędzenia czasu w rodzinnym gronie. Świąteczne spotkania na pewno umilą nam smaczne, jajeczne przekąski i kolorowe wypieki. W większości domów przeważać będą tradycyjne potrawy, które niektórym z nas mogły już się nieco znudzi. Wprowadzając na wielkanocny stół popularne dzisiaj orientalne produkty , możemy urozmaicić świąteczne dania i zaskoczyć swoich gości nowoczesnym akcentem.


Zabierając się za przygotowania do Wielkanocy w zgodzie z naszą radą, zapewne zastanawiasz się, jak połączyć smaki orientu z tradycyjnymi potrawami. Nie musisz się martwić, ponieważ eksperci marki Jasmeen przygotowali przepisy, dzięki którym Twoje Święta nabiorą oryginalnego charakteru, a jednocześnie nie przestaną nawiązywać do pięknych, kulinarnych zwyczajów.

Jajka na twardo z hummusem

To niezwykle prosty i szybki sposób na podanie jajek, których nie może przecież zabraknąć na naszych stołach podczas Wielkanocy. Dzięki temu przepisowi ich przygotowanie zajmie Ci 10 minut.
• 4 jajka
• Hummus z tahiną marki Jasmeen
• Musabaha marki Jasmeen
• Natka pietruszki
• Sól i pieprz
Ugotuj jajka na twardo, obierz i przekrój na pół. Na 4 połówki nałóż łyżkę hummusu z tahiną Jasmeen, na kolejne musabahę. Poukładaj na przemian. Na koniec ozdób listkami pietruszki. Przed podaniem możesz delikatnie doprawić solą i pieprzem

Sałatka z cieciorką i bakłażanem

Podczas każdych świąt na polskich stołach tradycyjnie pojawia się klasyczna sałatka warzywna. A gdyby tak zaryzykować i zaskoczyć rodzinę czymś zupełnie innym?
• Pół puszki cieciorki gotowanej marki Jasmeen
• 2 małe bakłażany (dla intensywniejszego smaku możesz dodać 2 łyżki Baba Ghannoush Jasmeen)
• Garść świeżej kolendry
• 1 czerwona cebula
• Szczypta kminu rzymskiego
• Szczypta papryki
• 1 łyżka miodu
• ½ cytryny
• 6 łyżek oliwy z oliwek
• Sól, pieprz
Bakłażany umyj i pokrój na plastry (około 1 cm), podsmaż na patelni grillowej, aż delikatnie zbrązowieją (około 8-10 min). Zarumienione warzywa podziel na średnią kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Odcedź cieciorkę. Przygotuj sos – wymieszaj sok z cytryny z oliwą z oliwek i z przyprawami, dodaj łyżkę miodu (dla intensywniejszego smaku możesz dodać 2 łyżki pasty z bakłażana) Połącz wszystkie składniki, polej sosem, wymieszaj i posyp garścią świeżej kolendry
Smacznego!
Więcej informacji na temat marki Jasmeen znaleźć można na stronie www.levant.pl 

/źródło - /