Walentynki pełne afrodyzjaków - przepis Drukuj
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 13 lutego 2018 08:36

Walentynki pełne afrodyzjaków!

Serce ropuchy, nos hipopotama, sproszkowane biedronki. Brzmi niezbyt romantycznie? Na szczęście, te popularne w starożytności afrodyzjaki są dzisiaj bardzo trudne do zdobycia. Z okazji zbliżającego się święta zakochanych, proponujemy zaskoczyć drugą połówkę znacznie smaczniejszą niespodzianką. Oto przepis na babeczki pełne afrodyzjaków!

Działanie afrodyzjaków znane jest ludzkości od czasów starożytnych. Najstarszy przepis na eliksir miłosny ma około 5000 lat. Tajemnicze specyfiki zmieniały się na przestrzeni lat, począwszy od: sproszkowanych biedronek, czy wysuszonego rogu nosorożca przez surowe mięso dzika, kończąc na popularnych dzisiaj ostrygach (Giacomo Casanova na śniadanie zjadał ich aż 50!), owocach morza, truskawkach, figach, szampanie oraz wielu innych. Oczywiście, niezmiennie na przestrzeni lat jednym z najpopularniejszych afrodyzjaków jest uwielbiana przez wszystkich czekolada.

Podczas zbliżającego się święta zakochanych warto sprawdzić podatność naszej drugiej połówki na „magiczną” moc afrodyzjaków. A może to, że wykonamy dla niej coś własnoręcznie sprawi, że oszaleje na naszym punkcie? Poniżej prezentujemy przepis na czekoladowe foremki z trzema ukrytymi składnikami o wyjątkowej mocy. Należy dawkować je z umiarem i rozsądkiem, chociaż znając ich smak ciężko będzie się oprzeć!

Czekoladowe foremki z kremem pełnym afrodyzjaków

Składniki:

Na foremki:
100 g gorzkiej czekolady
Na krem:
40 g cukru pudru Cukier Królewski
250 g mlecznej czekolady
60 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:
12 szt. koktajlowych wiśni z ogonkami
30 g gorzkiej czekolady

90 g serka mascarpone
100 ml schłodzonej śmietany kremówki (36%)
100 g mrożonych malin
szczypta chilli w proszku
szczypta imbiru w proszku

Sposób przygotowania:

Krok 1: Przygotowanie czekoladowych foremek
Przygotować średniej wielkości silikonowe foremki na muffinki. Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, następnie przy pomocy pędzelka posmarować nią wnętrza foremek. Dokładnie zakryć każdą szczelinę, nakładając grubą warstwę. Foremki przełożyć do lodówki na około 30 minut, do zastygnięcia pierwszej warstwy. Po tym czasie nałożyć drugą warstwę i ponownie umieścić w lodówce.
Gdy czekolada będzie już twarda, delikatnie, np. przy pomocy wykałaczki, oddzielić czekoladową foremkę od silikonowej formy i ponownie pozostawić w lodówce na czas przygotowania kremu.

Krok 2: Przygotowanie kremu
Rozmrożone maliny zmiksować do uzyskania musu, czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać ser mascarpone, cukier puder Królewski, maliny, roztopioną czekoladę, chilli oraz imbir. Całość zmiksować przy pomocy miksera (na wolnych obrotach). Krem przełożyć do lodówki na 10 minut.

Krok 3: Przygotowanie czekoladowych wiśni
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, następnie trzymając wiśnię za ogonek posmarować czekoladą przy pomocy pędzelka. Wiśnie umieścić w lodówce, do czasu zastygnięcia czekolady.

Krok 4 Przygotowanie babeczek
Przygotowanym kremem wypełnić każdą czekoladową foremkę. Na samej górze umieścić wiśnię. Babeczki przechowujemy w lodówce do czasu podania.

Słodkich przepisów i inspiracji szukaj również na www.facebook.com/ZycieJestSlodkie  oraz www.cukier-krolewski.pl/przepisy.

/źródło - /