Na ochłodę domowe lody z bakaliami
Nie od dziś wiadomo, że najlepszym towarzyszem letnich upałów są lody. Lody są również dobre takżę w zimne dni. Najlepiej smakować będą te zrobione w domu z dodatkiem ulubionych orzechów lub suszonych owoców. Tak naprawdę ograniczeniem jest tu tylko nasza fantazja!
Lody jogurtowe z żurawinowym musem
Składniki: • 1 duże opakowanie jogurtu greckiego (330 g) • 100 ml schłodzonego mleka skondensowanego • 100 g Żurawiny z sokiem z granatu Bakalland • Pół szklanki soku porzeczkowego • 50 g BA! Musli Chrupiące 5 owoców leśnych • Patyczki do lodów • Foremki do lodów
Jogurt grecki przekładamy do naczynia, dodajemy do niego skondensowane mleko i dokładnie mieszamy. Masę wkładamy do lodówki na ok. godzinę, w tym czasie pamiętajmy, aby kilka razy masę dokładnie wymieszać. Z żurawiny i soku przygotowujemy na patelni mus, który gotujemy tak długo, aż wszystkie składniki połączą się z sobą. Wystudzony mus dodajemy do masy. Następnie masę przekładamy do silikonowych foremek do lodów, końcówki posypujemy musli, a na sam koniec wkładamy patyczki. Lody powinny chłodzić się w zamrażalniku przez całą noc.
Lody czekoladowe z migdałami
Składniki: • 320 ml śmietanki kremówki • 2 jajka (skorupki powinny być sparzone) • 100 g cukru trzcinowego • 1 łyżka przegotowanej wody • 100 g Migdałów Bakalland • 1 tabliczka czekolady Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy. Następnie w misce ubijamy żółtka, do których dodajemy 50 g cukru i jedną łyżkę wody. Masa powinna być biała i puszysta. Do gotowej masy powoli wlewamy roztopioną czekoladę. Pamiętamy o tym, żeby nie przestawać mieszać. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka i dodajemy resztę cukru. Dodajemy je do pozostałej masy. Następnie ubijamy śmietankę i razem z posiekanymi migdałami, dodajemy do masy. Gotową masę wkładamy do zamrażalnika na ok. 4 godziny. Przed podaniem lody przekładamy do słoiczków i ozdabiamy migdałami.
Mrożone banany w białej czekoladzie z migdałową posypką
Składniki: • 3 – 4 banany • 2 tabliczki białej czekolady • 100 g Migdałów Bakalland • 1 łyżka oleju • Drewniane patyczki do lodów Banany obieramy ze skórki i kroimy na pół. Następnie delikatnie nakłuwamy na drewniane patyczki i wkładamy z zamrażalnika najlepiej na całą noc. Następnego dnia czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki oleju. Kiedy czekolada się rozpuści wyjmujemy zamrożone banany i zanurzamy je w czekoladzie. Następnie posypujemy je posiekanymi migdałami. Czekamy chwilę, aż czekolada trochę stwardnieje.
/źródło - / |