Królowa wczesnej jesieni - jej wysokość śliwka |
Wpisany przez S.Z. |
niedziela, 08 października 2017 11:44 |
Królowa wczesnej jesieni – jej wysokość śliwkaSoczyste i słodkie śliwki to jedne z tych owoców, bez których nie wyobrażamy sobie wczesnojesiennych przysmaków. Pyszne na surowo, jako baza przetworów czy ususzone w formie wytrawnego dodatku. Jedzmy więc śliwki w każdej postaci i na zdrowie!
Na świecie występuje ponad 6 tysięcy odmian śliwy domowej. Wszystkie pochodzą od krzyżówek dzikich drzew, które w Europie znane były już w neolicie. Wśród odmian tego fioletowego owocu wyróżniamy deserowe jak renklody i węgierki) oraz nadające się idealnie na przetwory renklody zielone, węgierki zwykłe i popularne we Francji mirabelki. Bogactwo witamin, błonnika i dobry humorDobroczynne właściwości śliwek znają i uznają nie tylko zwolennicy naturalnych wspomagaczy zdrowia i odporności, ale też lekarze i farmaceuci. Nie bez powodu wyciąg ze śliwek wykorzystywany jest do produkcji leków np. przeciw zaparciom. Dzięki bogactwu witamin z grupy B śliwki od wieków cieszą się opinią owoców wpływających kojąco na układ nerwowy i poprawiających samopoczucie. Dzięki wysokiej zawartości potasu regulują ciśnienie. Jako jedne z niewielu owoców zawierają też bor, który zapobiega osteoporozie. Śliwki mają też zbawienny wpływ na naszą skórę – szczególnie powinny zaprzyjaźnić się z nimi osoby z cerą naczynkową. Zawarta w tych fioletowych owocach witamina K odpowiada za krzepnięcie krwi i zapobiega uwidacznianiu się naczyń krwionośnych na cienkiej skórze twarzy. Śliwki, szczególnie suszone, to największy sprzymierzeniec liczących kalorie. Owoce w tej formie posiadają właściwości przeczyszczające usprawniające pracę jelit, a dzięki wysokiej zawartości błonnika pęcznieją w żołądku i zapewniają na długo uczucie sytości. Uważajmy jednak! Suszone śliwki są kaloryczne – 100 g to ponad 260 kalorii. Smaki dzieciństwa i przedłużenie złotej jesieniDelikatne, puszyste ciasto z owocami to klasyka, przywołująca wspomnienia smaków z dzieciństwa, a ciasto ze śliwkami pamiętamy najlepiej! Jego przygotowanie z urządzeniem wielofunkcyjnym Thermomix® jest niezwykle proste. Przepis na ciasto śliwkowe z polewą bezową dostępny jest na platformie Cookidoo®, a dzięki połączeniu za pomocą dodatku Cook-Key® przygotujemy je krok po kroku. Thermomix® wyręczy nas w tych najbardziej żmudnych etapach – ciasto wyrobi dokładnie w 40 sekund, a pianę na bezową polewę ubije w niewiele ponad 3 minuty! Śliwki to, obok truskawek czy wiśni, najpopularniejsze owocowe bazy dla pysznych dżemów i konfitur. Z dostępną na platformie Cookidoo® kolekcją „Słodkie przetwory. Dżemy, konfitury i powidła” przygotujemy pyszne powidła śliwkowo-czekoladowe, które w zimie z powodzeniem zastąpią gotowe czekoladowe kremy do kanapek i przywołają wspomnienie końcówki lata i wczesnej jesieni. Podobnie z resztą jak smoothie śliwkowo-jeżynowe, na które przepis znajdziemy w kolekcji przepisów na Thermomix® „Smoothie z mrożonych owoców”. CIASTO ŚLIWKOWE Z POLEWĄ BEZOWĄSKŁADNIKI NA 24 PORCJE JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX® 1 Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek, białka odstawić do lodówki. Żółtka zachować. /źródło - / |
Poprawiony: niedziela, 08 października 2017 11:56 |