Ziemniaki w roli głównej - przepisy |
Wpisany przez S.Z. |
poniedziałek, 19 czerwca 2017 12:10 |
Ziemniak w roli głównejZiemniak jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Można go przygotowywać na różne sposoby – smażony, gotowany, pieczony - ogranicza nas tylko wyobraźnia. Nie są to jednak jedyne powody, dla których Polacy tak go uwielbiają. Ziemniaki mają dużo witaminy C (więcej niż np. jabłka) oraz są małokaloryczne. Eksperci marki Kühne przygotowali kilka przepisów, które pozwolą przyrządzić to warzywo w niestandardowy sposób.
Ziemniaki najczęściej jemy gotowane lub, w okresie letnim, grillowane. Jednak jak się okazuje, odpowiednio dobierając dodatki można przygotować je na zupełnie nowy, niespotykany sposób oraz znacznie wzbogacić ich smak. Poniżej 3 przepisy, które od dzisiaj z pewnością będą często gościć na naszych stołach. Ziemniaczana sałatkaBędzie doskonałym dodatkiem do mięsnych dań z grilla. Dzięki połączeniu owoców i warzyw nie tylko pysznie smakuje, ale również dostarcza organizmowi wiele witamin i minerałów. Pieczone ziemniakiW sezonie grillowym obok mięsa, na naszych stołach najczęściej pojawią się ziemniaki z grilla. Jednak zamiast spożywania ich w tradycyjny sposób z solą, warto przygotować specjalny dip, który doskonale wzbogaci ich smak. Wegańska sałatka do dań z grillaNa grillu można również przygotować pyszne warzywa, które połączone z odpowiednim sosem stworzą wyśmienite danie, idealne dla wegan i wegetarian. /źródło - / |