Ziemniaki w roli głównej - przepisy Drukuj
Wpisany przez S.Z.   
poniedziałek, 19 czerwca 2017 12:10

Ziemniak w roli głównej

Ziemniak jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Można go przygotowywać na różne sposoby – smażony, gotowany, pieczony - ogranicza nas tylko wyobraźnia. Nie są to jednak jedyne powody, dla których Polacy tak go uwielbiają. Ziemniaki mają dużo witaminy C (więcej niż np. jabłka) oraz są małokaloryczne. Eksperci marki Kühne przygotowali kilka przepisów, które pozwolą przyrządzić to warzywo w niestandardowy sposób.


Ziemniaki najczęściej jemy gotowane lub, w okresie letnim, grillowane. Jednak jak się okazuje, odpowiednio dobierając dodatki można przygotować je na zupełnie nowy, niespotykany sposób oraz znacznie wzbogacić ich smak. Poniżej 3 przepisy, które od dzisiaj z pewnością będą często gościć na naszych stołach.

Ziemniaczana sałatka

Będzie doskonałym dodatkiem do mięsnych dań z grilla. Dzięki połączeniu owoców i warzyw nie tylko pysznie smakuje, ale również dostarcza organizmowi wiele witamin i minerałów.
Składniki:
• ½ kg młodych ziemniaków
• 150 g jabłek
• 1 cytryna
• 1 czerwona cebula
• Dressing jogurtowy marki Kühne
• Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki umyj i gotuj w mundurkach do miękkości. Odcedź, obierz i pozostaw do ostygnięcia. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki. Skrop cytryną. Cebulę pokrój w piórka. Kiedy ziemniaki ostygną, pokrój je w drobną kostkę i połącz z jabłkami i cebulą. Całość polej dressingiem jogurtowym i dopraw solą i pieprzem do smaku.

Pieczone ziemniaki

W sezonie grillowym obok mięsa, na naszych stołach najczęściej pojawią się ziemniaki z grilla. Jednak zamiast spożywania ich w tradycyjny sposób z solą, warto przygotować specjalny dip, który doskonale wzbogaci ich smak.
Składniki:
• ½ kg ziemniaków
• 300 g kremowego serka
• Szczypiorek, bazylia
• Dressing jogurtowy marki Kühne
• Sól
Przygotowanie:
Podgotuj ziemniaki przez ok. 20 minut w osolonej wodzie. Następnie zawiń każdego ziemniaka oddzielnie folią aluminiową i połóż w grillowym żarze na ok. 30 minut. Serek wymieszaj z 5 łyżkami dressingu jogurtowego, dodaj posiekany szczypiorek i bazylię. Kiedy ziemniaki będą gotowe podawaj je z przygotowanym dipem.

Wegańska sałatka do dań z grilla

Na grillu można również przygotować pyszne warzywa, które połączone z odpowiednim sosem stworzą wyśmienite danie, idealne dla wegan i wegetarian.
Składniki:
• 300 g młodych ziemniaków
• Kilka rzodkiewek
• Zielona fasolka
• Oliwa z oliwek
• Dressing włoski marki Kühne
• Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki umyj i zawiń w folię aluminiową. Umieść w dobrze rozgrzanym grillu i piecz do momentu, kiedy będą miękkie. Fasolkę umyj, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem i również grilluj do miękkości. Rzodkiewki umyj i pokrój w plasterki. Kiedy warzywa będą już miękkie połącz wszystko razem i dopraw dressingiem włoskim.
Smacznego!
Więcej informacji na temat marki Kühne, znaleźć można na stronie www.kuhne.pl

/źródło - /