Pikantne zupy na wiosenne przeziębienia - przepisy Drukuj
Wpisany przez S.Z.   
poniedziałek, 13 marca 2017 14:54

Pikantne zupy na wiosenne przeziębienie

Mimo tego, że wiosna już niedługo rozgości się za oknami, to słupek rtęci w termometrze nadal wydaje się być raz wyżej, raz niżej. Jest to najbardziej zdradliwy czas dla naszego zdrowia. Mimo świecącego słońca, nasz organizm po zimie jest osłabiony i łatwo łapie infekcje. Marka Kühne proponuje kilka przepisów na rozgrzewające zupy, które pomogą nam uniknąć przeziębienia.

 

Istnieją pewne produkty, które swoimi właściwościami pomagają zwalczyć infekcje. Należą do nich między innymi czosnek, papryka oraz imbir. Składniki te działają antyoksydacyjnie oraz stymulują układ odpornościowy. Mają właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu pomogą nam rozprawić się z pierwszymi objawami wiosennego przeziębienia. Oto kilka przepisów na zupy, które nie tylko doskonale smakują, ale również skutecznie rozgrzewają.

Paprykowo – pomidorowy krem

Jest to jedna z pikantniejszych propozycji. Będzie idealna dla osób, które lubią eksperymentować z ostrością potraw.
Składniki:
• Pomidory całe z puszki marki Sandra
• 5 papryczek chili marki Kühne
• Szklanka bulionu
• Łyżka oliwy do smażenia
• Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pomidory podsmaż na oliwie. Po chwili dodaj pokrojoną paprykę chili i bulion. Gotuj na małym ogniu przez ok 10 minut. Zupę zblenduj na gładki krem i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.

Rozgrzewająca zupa krewetkowa

Idealna dla miłośników owoców morza. Papryce i mleku kokosowemu zawdzięcza swój lekko słodki smak.
Składniki:
• 500 ml bulionu
• 5 oczyszczonych krewetek
• Łyżeczka słodkiej papryki
• 6 papryczek Jalapeno marki Kühne
• Puszka mleka kokosowego
• Puszka kukurydzy
• Pomidory całe z puszki marki Sandra
• Łyżka oliwy do smażenia
• Kawałek korzenia imbiru (ok. 2 cm)
• Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zagotuj mleko kokosowe i dodaj słodką paprykę, posiekane drobno papryczki Jalapeno oraz kukurydzę. Pomidory podsmaż na oliwie i dodaj do garnka z mlekiem kokosowym. Imbir przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj i dodaj do zupy. Całość zagotuj i dolej bulion. Zupę gotuj jeszcze przez ok 10 minut. Po tym czasie dodaj obrane i oczyszczone krewetki. Gotuj jeszcze przez ok 3 minuty. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Zupa marchewkowo – pomidorowa

Jeśli nie jesteśmy miłośnikami intensywnych smaków, jest to idealna alternatywa dla mocno pikantnych zup. Delikatnej ostrości nada jej sos Hot Chili, a o wartości zdrowotne zadba czosnek.
Składniki:
• 3 duże marchewki
• Pomidory całe z puszki marki Sandra
• 2 ząbki czosnku
• 1 mała cebula
• Łyżka sosu Hot Chili marki Kühne
• Łyżka oliwy do smażenia
• 500 ml bulionu
• Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na oliwie zeszklij poszatkowaną drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i łyżkę sosu. Przesmaż i dodaj pomidory oraz bulion. Gotuj pod przykryciem przez ok 15 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!
Więcej informacji na temat marki Kühne, znaleźć można na stronie www.kuhne.pl

/źródło - /

Poprawiony: poniedziałek, 13 marca 2017 15:06