Świąteczna strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami – przepis
Strucla biszkoptowa to pyszne ciasto, które już niedługo zagości na świątecznych stołach. Poćwiczyć jej wykonanie można już teraz :)
Składniki: Nadzienie • 400 g maku mielonego BackMit • 400 ml mleka • 200 g rodzynek Kresto • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej Gold Pack • 100 g migdałów tartych BackMit • 100 g czereśni kandyzowanych Gold Pack • 1/2 szklanki cukru • olejek rumowy, kilka kropli • 100 g masła • 1 łyżka oleju Rapso Ciasto • 3/4 szklanki* mąki tortowej • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej • 3 łyżki oleju Rapso • 1/2 szklanki cukru • 2 łyżki cukru waniliowego • szczypta soli Lukier • 1 białko
• 2 łyżki soku z cytryny • cukier puder * 1 szklanka = 250 ml
Wykonanie 1. Mleko zagotuj, dodaj cukier – wymieszaj. Do gotującego mleka dodaj mak (1 łyżkę maku odłóż na potem), bakalie, masło, aromat. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu aż mak wchłonie mleko. Odstaw do przestudzenia. 2. Oddziel białka od żółtek. Dodaj sól i ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo, w 3–4 porcjach cukier wymieszany z cukrem waniliowym, cały czas ubijając. 3. Dodaj żółtka, olej, zmiksuj. 4. Mąkę przesiej i dodaj do jajek, dokładnie wymieszaj. 5. Blachę (z wyposażenia kuchenki) wyściel papierem do pieczenia. Przełóż ciasto na całej blasze. Piecz w nagrzanym do 170°C przez 10–12 minut, do delikatnego zarumienienia. 6. Po wyciągnięciu blachy z ciastem z piekarnika przełóż je delikatnie na wilgotną ściereczkę. Najłatwiej to zrobić przykrywając ciasto ściereczką, i energicznie odwracając na stół. 7. Ostrożnie ściągnij papier i delikatnie, jeszcze gorące ciasto zroluj w roladę. Odstaw do przestudzenia. 8. Biszkopt rozwiń i wyłóż mak z bakaliami, zostawiając 1–2 cm ciasta na brzegach bez maku. Roladę ponownie zwiń, najlepiej przy pomocy ściereczki, na której leży ciasto. 9. Roladę zawiń ściśle w folię spożywczą i przełóż, najlepiej na noc do lodówki. 10. Przygotuj lukier. Białko delikatnie spień przy pomocy rózgi. Dodaj sok z cytryny oraz stopniowo, aż do uzyskania nam odpowiadającej gęstości lukier. Na koniec dodaj do niego łyżeczkę maku. 11. Roladę wyciągnij z lodówki, zdejmij folię, oblej lukrem, a na jej wierzch połóż kandyzowane czereśnie.
/źródło - / |