Boski podwieczorek? Tarta malinowa z herbatą!
Niewątpliwą zaletą wczesnej jesieni są pyszne sezonowe owoce, na które często czekamy cały rok. Dojrzałe i soczyste dary natury kuszą nie tylko niską ceną, ale także nasyconymi kolorami i aromatami. Ponadto są bogate w witaminy i składniki odżywcze, dlatego warto wzbogacić o nie swoje letnie menu. Dla wszystkich łasuchów, którzy lubią łączyć słodkie i cierpkie smaki doskonałym podwieczorkiem, będzie... tarta malinowa z dodatkiem wyjątkowej herbaty Earl Grey Ahmad Tea London.
Tarta malinowa
Składniki: Kruche ciasto (forma o średnicy około 23 cm) * 270 g mąki pszennej * 1 jajko * 2 łyżki cukru pudru * szczypta cynamonu * łyżka ekstraktu z wanilii * 120 g margaryny
Krem: * 250 g serka mascarpone * 250 ml śmietanki 30% * 120 g białej czekolady * 2 łyżki cukru pudru * 2 torebki Earl Grey Ahmad Tea London * 70 ml wody
Dekoracja: * 250 g świeżych malin * Cukier puder
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche: Do naczynia wsyp cukier, pokrojoną na kawałeczki ciepłą margarynę, przesianą mąkę i wszystko zmiksuj. Następnie dodaj jajko oraz ekstrakt z wanilii, cynamon - miksuj do momentu, aż masa będzie jednolita. Uformuj kulę, a następnie rozwałkuj ją i włóż do formy. Ciasto podziurkuj w kilku miejscach widelcem, by nie dostała się do niego para. Włóż ciasto do lodówki na 30 minut i odstaw na kilka minut. Następnie włóż je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na pół godziny. W tym czasie zalej dwie torebki herbaty gorącą wodą, aby ta delikatnie je pokryła i odstaw do zaparzenia pod przykryciem na około 3 minuty.
Mus: Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i poczekaj aż ostudzi się do temperatury pokojowej. Śmietankę ubij, dodając sukcesywnie cukier puder. Następnie dodaj serek mascarpone, ekstrakt herbaciany, a także czekoladę i delikatnie wymieszaj. Kiedy ciasto ostygnie delikatnie rozprowadź mus po jego powierzchni, następnie połóż na nim maliny jedna przy drugiej i posyp cukrem pudrem.
Pycha!
Więcej informacji na temat Ahmad Tea London można znaleźć na stronie www.ahmadtea.pl
/źródło - / |