Wegetariańskie burgery – przygotuj je sam!
Słowo burger kojarzy się z jedzeniem typu fast-food, jednak wcale nie musi nim być. Obecnie panuje trend na zdrowe odżywianie, dlatego coraz częściej klasyczne burgery z mięsem, są zastępowane zdrowszą, często wegetariańską wersją. Przygotowanie takiej kanapki to nic trudnego, tym bardziej jeżeli korzystamy z gotowych przepisów.
Zdrowy burger to danie pełne warzyw z chrupiącą, pełnoziarnistą bułką i własnym sosem. Wegetariańskie burgery są równie sycące jak mięsne, a jednocześnie niezwykle lekkie i mniej kaloryczne. Przepisów na domowe, wegetariańskie burgery jest tyle, co składników, a do tego są one proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Burgery z cieciorki
Składniki na kotlety: * 1 puszka cieciorki (np. marki Jasmeen) * 1 jajko * posiekana pietruszka i szczypiorek * garść kaparów * garść pokruszonego sera pleśniowego * 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę * 1 czerwona cebula * oliwa z oliwek do smażenia * ½ łyżeczki soli * 1/3 łyżeczki pieprzu * ¼ szklanki bułki tartej * łyżeczka octu ryżowego
Dodatki: * 1 czerwona cebula * 1 malinowy pomidor * liście rukoli * kiełki * młoda cukinia * 2 bułki pełnoziarniste
Składniki na sos ziołowy: * 300 g jogurtu greckiego * posiekana pietruszka, koperek i szczypiorek * 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę * sól i pieprz
Przygotowanie: • Do miski wkładamy wszystkie składniki na sos ziołowy, mieszamy je ze sobą. Następnie miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. • Na rozgrzaną patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę. Całość smażymy na patelni około 3 minuty. • Odsączoną cieciorkę miksujemy za pomocą blendera. Następnie dodajemy do niej podsmażony czosnek z cebulą, jajko, garść posiekanej pietruszki, szczypiorku, kaparów, ser pleśniowy, bułkę tartą, łyżkę octu ryżowego, sól oraz pieprz. Całość blendujemy, aż do uzyskania jednolitej masy, z której formujemy płaskie kotlety. Smażymy je około 3 minuty z każdej strony. • Bułki do burgerów kroimy na pół i wkładamy na kilka minut do piekarnika. Kolejno smarujemy je od środka sosem ziołowym. Następnie wkładamy do bułek plasterki malinowych pomidorów, piórka czerwonej cebuli, plasterki cukinii i gotowe kotlety warzywne. Całość spinamy patyczkiem do szaszłyków i podajemy na liściach rukoli i kiełkach.
Burgery z bakłażana
Składniki na kotlety: * 1 puszka pasty z bakłażana (np. marki Jasmeen) * 125 g suchej kaszy jaglanej * 1 jajko * 5 łyżek parmezanu * 3 łyżki sosu sojowego * 1 łyżka oliwy * sól i pieprz * 2 łyżki pikantnej papryki w proszku * 1 łyżka lubczyku * 1 łyżka rozmarynu
Dodatki: * liście zielonej sałaty * garść rukwi wodnej * garść kiełków rzodkiewki * 3 pomidory * 1 cebula czerwona * 2 ogórki kiszone * 4 łyżki majonezu * 4 łyżki keczupu * 2 bułki pełnoziarniste
Przygotowanie: • W osolonej wodzie gotujemy kasze jaglaną, według przepisu na opakowaniu. • Do miski przekładamy pastę z bakłażana, ugotowaną kaszę jaglaną, parmezan, jajko, sos sojowy, łyżkę papryki, lubczyku i rozmarynu, szczyptę soli i pieprzu. Zawartość miski mieszamy na jednolitą masę za pomocą blendera. • Następnie wykładamy blachę papierem do pieczenia i za pomocą łyżki formujemy z powstałej masy płaskie kotlety. Pieczemy je przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni. • Bułki kroimy na pół i każdą z połówek smarujemy keczupem i majonezem. Układamy na nich liście sałaty, rukiew wodną, kiełki rzodkiewki, plastry pomidorów, czerwonej cebuli i ogórka kiszonego. Następnie wkładamy kotlety z bakłażana, które posypujemy parmezanem.
Smacznego!
/źródło - / |