Wpisany przez S.Z.
|
czwartek, 24 marca 2016 16:24 |
Wielkanocny przepis z herbatą w tle
Wielkanoc już za kilka dni. Podczas tych wyjątkowych świąt chcemy ugościć bliskich pysznymi wypiekami, które osłodzą nam wspólnie spędzane chwile... Doskonałym ciastem, które dyskretnie łączy tradycję z nutą nowoczesności jest Babka Herbaciana. Warto zaznaczyć, że sposób jej przygotowania nie jest wymagający, co sprawia, że jest doskonałym rozwiązaniem dla osób, które stawiają pierwsze kroki w kuchni.
BABKA HERBACIANA Składniki: - 1,5 filiżanki zaparzonej herbaty Earl Grey Ahmad Tea London - 260 g mąki pszennej - 90 g margaryny - 100 g białego cukru w kryształkach - 2 żółtka - garść migdałów w płatkach - garść rodzynek sułtańskich - ½ łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 5 kropli aromatu cytrynowego - 1 łyżeczka startej skórki cytryny - szczypta soli Składniki na lukier: - pół szklanki cukru pudru - 1 łyżeczka wody - sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania: Zaparzyć napar z czarnej herbaty Earl Grey Ahmad Tea London. Następnie namoczyć w nim rodzynki, cały czas podgrzewając. Wyjąć i odsączyć bakalie, a herbatę odstawić do ostygnięcia. Utrzeć masło z cukrem i z żółtkami oraz aromatem cytrynowym i skórką. Do utartej masy powoli dodawać przesianą mąkę, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia, sukcesywnie dolewając chłodny napar herbaciany. Kiedy masa będzie jednolita, należy dodać namoczone wcześniej rodzynki oraz migdały w płatkach. Masę przelać do foremki, która wcześniej została delikatnie natłuszczona i posypana bułką tartą. Babkę należy piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Następnie odstawić ją do ostygnięcia i przejść do przygotowania lukru. Cukier puder przesiać przez sitko i dodać do niego wyciśnięty sok z połówki cytryny i wodę. Wszystko zmiksować na gładką masę. Herbacianą babkę polać lukrem i pozostawić do ostygnięcia. Smacznego!
Więcej informacji na temat Ahmad Tea London można znaleźć na stronie www.ahmadtea.pl
/źródło - / |
Poprawiony: czwartek, 24 marca 2016 16:45 |