Podlaska babka ziemniaczana - przepis |
Wpisany przez S.Z. |
czwartek, 24 marca 2016 16:14 |
Podlaska babka ziemniaczana – alternatywa na wielkanocny stół Świąteczny stół obfituje w niezwykłe przysmaki. Ich wygląd i charakter zmienia się w zależności od regionu, jednak wielu z nas kojarzy Wielkanoc z babką. Klasycznie pojawia się ona w wersji słodkiej – z lukrem, cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Czas jednak na babkową rewolucję! Na święta podaj babkę... ziemniaczaną!
Babka ziemniaczana, choć być może nie każdy jej spróbował, to znane i tradycyjne danie. Największą popularnością cieszy się na Podlasiu, gdzie doczekała się nawet swojego święta! Ta prosta i niezwykle pyszna potrawa zachwyci każdego łasucha. – Babka ziemniaczana to prawdziwy, podlaski rarytas. W wersji klasycznej, opartej o tradycyjną recepturę, jest przygotowywana z utartych ziemniaków zmieszanych z podsmażonym boczkiem, doprawionych kminkiem i solą, a następnie zapieczonych w piekarniku na złocisty kolor. Ta prosta potrawa ma jednak wiele kulinarnych wariacji, które łączą tradycję z nowoczesnością i zawierają składniki, które w opcji podstawowej nie były wykorzystywane. Babkę możemy przygotować, np. z serem żółtym i czosnkiem – wówczas będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Do dań, które pieczemy w piekarniku, wybierzmy ser o dobrej topliwości, który podkreśli walory potrawy (np. Podlaski MSM Mońki) – mówi Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki. Podlaskie przysmaki na wielkanocny stół – babka ziemniaczana z serem żółtym Informacje o firmie: /źródło - / |
Poprawiony: czwartek, 24 marca 2016 16:21 |