Bezglutenowy tort - przepis Drukuj
Wpisany przez S.Z.   
piątek, 30 października 2015 10:43

Prosty, szybki, pyszny i puszysty bezglutenowy tort z bitą śmietaną i owocami

Zrobienie pysznego tortu w bezglutenowej wersji to naprawdę nic trudnego. Wystarczą dobre chęci, odpowiednie składniki i odrobina czasu.

Kluczem do sukcesu jest jednak przede wszystkim sprawdzony i prosty przepis. Właśnie taki jak prezentowany poniżej. Dzięki niemu nie trzeba wykazywać się szczególnym talentem kulinarnym i niesamowita fantazją, wystarczy podążać za wskazówkami w przepisie, a efekt końcowy z pewnością mile zaskoczy i zachwyci słodkolubne łasuchy i miłośników pysznych łakoci, bez względu na to czy muszą być na bezglutenowej diecie czy nie. Do dzieła!

Potrzebne składniki:
Biszkopt
• 5 jajek
• 150 g cukru
• 4 łyżki oleju
• 160 g bezglutenowej mieszanki jasnych mąk 3Pauly
• 15 g mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Bita śmietana
• 600 ml śmietany kremówki
• 150 g cukru

Dowolne owoce


Przygotowanie:
Przygotować mieszankę jasnych mąk 3pauly przesiewając ją przez sitko wraz z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Jajka wraz z żółtkami i cukrem ubić mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania pulchnej, gęstej piany. Dodać do niej przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dolać olej. Całość ostrożnie i delikatnie wymieszać aż do połączenia.
Dno wysmarowanej masłem tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i powoli wlać do niej biszkoptową masę. Biszkopt piec ok 40 minut w temperaturze 170ºC, sprawdzić gotowość metodą suchego patyczka. Upieczony biszkopt przestudzić w blaszce, wyjąć i wystudzić na kratce. Gotowy biszkopt przekroić na 2 blaty.
Śmietanę kremówkę ubić dodając pod koniec cukier.
Blat biszkoptowy ułożyć na paterze i pokryć ubitą śmietaną oraz warstwą owoców. Biszkopt jest delikatny, więc nie zaleca się nasączania go. Pokryty śmietaną i owocami biszkopt przykryć drugim biszkoptowym blatem i znowu pokryć warstwą bitej śmietany i owoców. Opcjonalnie pozostałą bita śmietaną wysmarować brzegi, całość można dowolnie przyozdobić np. tartą bezglutenową czekoladą lub opruszyć kakao. Gotowe! Smacznego!
www.3pauly.pl

/źródło - /


 

Poprawiony: piątek, 30 października 2015 11:05