Bakaliowe lato
Latem chętnie sięgamy po lekkie posiłki, które dodadzą nam energii, a jednocześnie orzeźwią w gorące dni. Doskonałym rozwiązaniem mogą być przekąski oraz desery z wykorzystaniem owoców sezonowych i ulubionych bakalii, które stanowią pożywną i wartościową przekąskę dla każdego. Poznaj wakacyjne inspiracje z wykorzystaniem najlepszej jakości suszonych owoców Bakalland i znajdź swój ulubiony przepis na bakaliowe lato!
Lody bakaliowe Składniki: • 2 szklanki śmietanki kremówki • 1 jajko • 2 żółtka • 1/2 szklanki cukru • 1 łyżka migdałów łuskanych Bakalland • 1 łyżka orzechów włoskich Chandler Bakalland (delikatnie pokruszonych) • 3 suszone morele Bakalland • 1 łyżka posiekanych rodzynek bursztynowych Bakalland • 1 łyżka skórki pomarańczowej Bakalland • 1 mała łyżeczka kawy rozpuszczalnej • 1 łyżeczka startej czekolady deserowej • Ulubione bakalie Bakalland do ozdobienia gotowych porcji, np.: pistacje, migdał w płatkach bądź żurawina Śmietankę ubijamy na sztywno – to bardzo ważne, żeby masa śmietanowa nie była lejąca, ale gęsta i bardzo dobrze ubita. Jajko z żółtkami ucieramy z cukrem i powoli łączymy z ubitą wcześniej śmietaną. Powstałą masę dzielimy na cztery, równe części. Wedle uznania łączymy z przygotowanymi bakaliami – jedną z orzechami i migdałami, drugą z morelami i rodzynkami, trzecią ze startą czekoladą i skórką pomarańczową, a czwartą z kawą rozpuszczoną w małej ilości wody. Tak przygotowane lody zamrażamy. Powinny postać w zamrażarce kilka godzin. Lody nakładamy do pucharków i ozdabiamy ulubionymi bakaliami. Naleśniki z twarożkiem, orzechami i owocami Składniki: Ciasto naleśnikowe: • 2 jajka • 2 szklanki mleka • 2 szklanki mąki • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1 łyżeczka cukru waniliowego • 2 łyżki cukru Nadzienie: • 250 g sera białego • 4 łyżki jogurtu naturalnego • 10 dag jagód lub borówek amerykańskich • Garść migdałów Bakalland • Garść orzechów włoskich Chandler Bakalland • Garść suszonych, pokrojonych moreli oraz całej żurawiny Bakalland Składniki na ciasto mieszamy i smażymy naleśniki. Ser biały łączymy z jogurtem i mieszamy na gładką konsystencję. Dodajemy jagody, suszone morele, żurawinę oraz posiekane orzechy i migdały. Na każdą porcję naleśników nakładamy nadzienie. Naleśniki zwijamy. Podawać możemy z ulubionym sosem albo cukrem pudrem. Dekorujemy bakaliami. Marmolada czereśniowa z płatkami migdałowymi Składniki: • 2 kilogramy wydrylowanych czereśni • 200 g cukru • 50 ml wody • 50 g płatków migdałowych Bakalland • 1 laska cynamonu i goździki dla smaku Cukier, goździki oraz laskę cynamonu zalewamy wodą i gotujemy aż cukier się rozpuści, a masa zgęstnieje. Wydrylowane i oczyszczone owoce zalewamy syropem cukrowym i gotujemy na małym ogniu, stale mieszając, aby owoce nie przywarły do dna garnka. Gotujemy do momentu, jak masa zgęstnieje, a owoce staną się szkliste. Na koniec dodajemy płatki migdałowe Bakalland. Gotową marmoladę przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut. Dobra rada: przed zalaniem owoców syropem dobrze jest wyjąć goździki i cynamon, dzięki temu będziemy mieć większą kontrolę nad smakiem.
/źródło - /
|