Świeży chlebek własnej roboty - przepis
Każdy z nas lubi świeże, chrupiące pieczywo. Nic bardziej świeżego jak własnoręcznie upieczony chleb po prostu nie ma. Nasza czytelniczka z Rypina - Iga Kozłowska przysłała nam swój przepis.
Chleb Weź kubek 0,5 l, wkrusz 0,5 kostki drożdży zalej 0,5 l cieplej wody i wymieszaj do rozpuszczenia. 1kg maki jakiej chcesz wsyp do miski, dodaj 1 łyżkę soli,1 łyżeczkę cukru, skrop trochę octem, (ja dodaję jeszcze płatków owsianych, otrąb i trochę czarnuszki) Wlej drożdże do mąki, dolej następne 0,5l cieplej wody, wymieszaj, żeby związało, przykryj ściereczką i poczekaj aż cisto wyrośnie. Włącz piekarnik na górę i dół na 250°. Wysmaruj blaszki smalcem i wysyp tartą bułką. Po wyrośnięciu ciasta, wymieszaj je, żeby "odgazować", włóż do blaszek, posmaruj wodą, posyp czym chcesz, (ja płatkami) , ugnieć lekko na mokro, wstaw do piekarnika dobrze nagrzanego i zmniejsz do 230°,u mnie się piecze do ładnego zrumienienia ok.25-30 min
Smacznego
(Właśnie zjadłam 3 kromki ciepłego i gardzę sobą)
Babcia Polka dziękuje za przepis, wypróbujemy! (z róznymi dodatkami np. pestki słonecznika, dyni a także...oliwki)
|