Tęsknota za latem – chrup brzoskwinię!
Im mniej dni do kalendarzowego lata tym trudniej nam się doczekać. Po całym roku każdy z niecierpliwością czeka na długie, słoneczne dni. Tęsknimy za piękną pogodą, upałami, weekendem spędzonym nad wodą i letnimi smakami.
Jeden z nich to smak dojrzałych, słodkich i soczystych brzoskwiń o pluszowej miękkiej skórce. Ale dopóki nasze polskie owoce nie dojrzeją w sadach, sięgnijmy po odrobinę prawdziwego lata zamkniętego w paczce Crispy Natural.
Skąd brzoskwinie wzięły się w Europie? Brzoskwinie pochodzą z Chin, gdzie były otaczana czcią i traktowana jako swego rodzaju relikwia. Owoce brzoskwiń malowano na ścianach świątyń, i malowano na chińskiej porcelanie. Jednak jedynie owoce cieszyły się uznaniem i czcią, bowiem drzewa same w sobie uważane były za przeklęte przez bogów. Nikt nie miał odwagi aby ściąć brzoskwiniowe drzewo. Obumierały zatem, a kiedy już całkowicie próchniały palono je pozbywając się popiołów do morza. Z Chin brzoskwinie trafiły do starożytnej Persji i Egiptu, a dopiero stamtąd dzięki wyprawom Aleksandra Wielkiego do Europy.
Co kryją w sobie? Brzoskwinie są cennym źródłem witamin, beta-karotenu i błonnika. Beta-karoten zawarty w brzoskwiniach nadają skórze piękny koloryt i poprawiają jej strukturę. Mają też dużo witamin z grupy B, witaminę PP i C. Zawartość prowitaminy A, witaminy B1, B2, B3, B6, K i pozostałych składników czyni brzoskwinię dobrym źródłem witamin w okresie wyczerpania organizmu. Brzoskwinia zawiera także magnez, wapń, potas, fosfor, cynk i żelazo. Zawarta w brzoskwiniach witamina A pobudza żołądek do wydzielania soku trawiennego, tym samym wzmaga apetyt i przyspiesza procesy trawienne, regulując pracę układu pokarmowego. Składniki zawarte w brzoskwiniach mają również działanie odtłuszczające i oczyszczające, stąd poleca się je również przy dietach.
Przywołaj smak lata! Brzoskwinia ma jak widać zbawienny wpływ na nasze ciała ale i dusze. Jak można się obyć bez ich słodyczy. Chrupiąca wersja jest idealna jako samodzielna przekąska, jako dodatek do śniadaniowych wariacji. Brzoskwinie można spakować do torby jako drugie śniadanie, mieć pod ręką w biurku kiedy zgłodniejemy w pracy. Można dodać je do owocowej sałatki, posypać nimi pyszne naleśniki z twarożkiem lub dodać je do pachnących latem muffinków!
Przepis na muffiny z suszoną brzoskwinią i migdałami (12 sztuk):
• 2 szklanki mąki • 0,5 szklanki cukru • łyżka proszku do pieczenia • łyżeczka soli • duże jajko • szklanka mleka, jogurtu naturalnego lub kefiru • 0,5 szklanki oleju roślinnego lub oliwy • 100 g suszonych brzoskwiń (np. Crispy Natural) • 100 g migdałów
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C i przygotowujemy wyłożone papilotkami foremki. Przygotowujemy dwie miski: W pierwszej misce: przesiewamy mąkę przez sito, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce: roztrzepujemy jajka i dodajemy pozostałe składniki mokre. Wymieszane składniki mokre przelewamy do miseczki ze składnikami suchymi. Całość delikatnie mieszamy dodając do tego paczkę pokruszonych suszonych brzoskwiń Crispy Natural oraz 100 g migdałów. Ciasto nakładamy do foremek na 3/4 ich wysokości. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut.
/źródło - / |