Rozgrzewający barszcz biały z tartym chrzanem
Barszcz biały zaliczany jest do najbardziej szlachetnych polskich zup. Jego wyjątkowy smak i rozgrzewające właściwości – to tylko niektóre spośród cech, które go charakteryzują.
Przyrządzany jest na bazie zakwasu z razowej mąki pszennej. Wyróżnia się kwaśnym smakiem. Zabielany jest śmietaną oraz tartym, korzennym, tradycyjnym chrzanem. Najczęściej podawany jest z białą kiełbasą i jajkami ugotowanymi na twardo.
Składniki: • 300 g białej surowej kiełbasy • Zakwas z mąki pszennej razowej • 5 ziaren ziela angielskiego • liść laurowy • 2 ząbki czosnku • ½ marchewki • ¼ pora • 2 łyżki śmietany 18% • 2 łyżki Chrzanu tradycyjnego MOSSO • Jajka na twardo • Olej, sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie: 1. Kiełbasę nakuwamy i zalewamy litrem zimnej wody. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, marchew oraz por. Gotujemy przez 30 min. 2. Odcedzamy wywar i przelewamy do garnka. Dodajemy startą marchewkę oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Całość zagotowujemy i doprawiamy zakwasem. 3. Do wywaru dodajemy śmietanę oraz chrzan – dodaję Chrzan tradycyjny MOSSO, ponieważ ma najintensywniejszy, korzenny smak. 4. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. 5. Zdejmujemy z ognia i podajemy z połówkami jajek ugotowanych na twardo oraz z pieczywem.
Przepis na zakwas z mąki pszennej razowej
Składniki: • 5 łyżek mąki pszennej razowej (2000) • 500-600 ml wody • 4 ząbki czosnku • 3 liście laurowe • 5 ziaren ziela angielskiego • 1 łyżka majeranku
Przygotowanie: 1. Do słoika wsypujemy mąkę, dodajemy wodę oraz ząbki czosnku. Całość mieszamy. 2. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Słoik przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy na kilka dni w temperaturze pokojowej. 3. Zakwas mieszamy codziennie. Gdy jest lekko kwaśny to znak, że jest już gotowy. Wówczas przelewamy go do butelki i wkładamy do lodówki.
Szczegółowe informacje: Zupa dla 3-4 osób Czas przygotowania: 30 min
/źródło - /
|