Kulinarne inspiracje z ryżem białym długoziarnistym - przepisy Drukuj
Wpisany przez S.Z.   
niedziela, 06 października 2013 21:16

Kulinarne inspiracje z Ryżem Białym Długoziarnistym

Ryż Biały Długoziarnisty marki Halina to klasyczna odmiana ryżu białego o niezwykle łagodnym aromacie. Dzięki swojemu neutralnemu smakowi, stanowi wyśmienite uzupełnienie wielu, zarówno tradycyjnych, jak i wyrafinowanych, potraw. Uniwersalny charakter Ryżu Białego Długoziarnistego Halina zachęca do smakowitych eksperymentów kulinarnych.

 

Ryż Biały Długoziarnisty Halina doskonale komponuje się z daniami na bazie mięs i warzyw. Smakuje wyśmienicie podawany z drobiem, wieprzowiną oraz rybami. Jest nieodzownym składnikiem wybornych zapiekanek z udziałem kurczaka i warzyw. Dużą popularnością cieszy się również usmażony wraz z dodatkami na patelni. Ryż biały można wykorzystać, jako farsz do gołąbków, pierogów lub orientalnych sajgonek. Tradycyjnie podaje się go także, jako dodatek do zupy pomidorowej.

Ryż Biały Długoziarnisty marki Halina charakteryzuje się długimi, smukłymi ziarnami o idealnie białej barwie. Jest produktem naturalnie lekkostrawnym i niskotłuszczowym. Jego przyrządzenie zajmuje zaledwie 14 minut. Ryż Biały Długoziarnisty Halina jest dostępny w dużym, rodzinnym wydaniu. Opakowanie, o pojemności 1 kg, zawiera 10 praktycznych saszetek, umożliwiających szybkie przygotowanie jeszcze większej ilości różnorodnych dań. Warto spróbować m.in. przepysznej cukinii w sosie pomidorowym zapiekanej z Ryżem Białym Długoziarnistym Halina oraz pożywnej sałatki Waldorf.

Producent: Sawex Foods Sp. z o.o.
Produkt: Ryż Biały Długoziarnisty Halina
Gramatura: 10 x 100g
Cena det.: ok. 8 zł


 

Cukinia w sosie pomidorowym zapiekana z Ryżem Białym Długoziarnistym Halina

Składniki:
1 szklanka ugotowanego Ryżu Białego Długoziarnistego Halina, 1 łyżka masła, średnia cebula, 1 cukinia (ok. 70-80 dag), 6 kawałków suszonych pomidorów, ½ szklanki startego żółtego sera, sól, pieprz, łyżka masła do naczynia żaroodpornego, sos pomidorowy, czosnek, zioła prowansalskie.

Sposób przygotowania:
Rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulę i chwilę podsmażać. Cukinię obrać i, po usunięciu pestek, zetrzeć na tarce, odsączyć z nadmiaru soku. Pomidory pokroić w paseczki. Ugotowany ryż wymieszać z cukinią, pomidorami i podsmażoną cebulą, doprawić solą, pieprzem oraz ziołami do smaku. Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, zalać sosem pomidorowym, posypać startym serem. Zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

 

Sałatka Waldorf

Składniki:
1 saszetka Ryżu Białego Długoziarnistego Halina, 1 średniej wielkości jabłko, 100 g piersi z indyka, dresing (w zależności od upodobań majonez bądź oliwa z oliwek), orzechy włoskie.

Sposób przygotowania:
Ugotować pierś z indyka, po ostygnięciu pokroić ją w paski, a w pozostałym bulionie ugotować ryż. Nieobrane jabłko pokroić w kostkę, orzechy oczyścić ze skórki. Po ostudzeniu ryżu wszystkie składniki wymieszać z dresingiem.

 

/źródło - Kolterman Media Communications/

Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 10:09