Placki z suszonymi truskawkami - przepis Drukuj
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 01 października 2013 13:56

Placki z suszonymi truskawkami – pomysł na ciepłe śniadanie w chłodne poranki.

Jesienne poranki są coraz chłodniejsze. Dlatego przed porannym wyjściem z domu powinniśmy zjeść ciepły i sycący posiłek. Pamiętajmy, że śniadanie powinno dostarczać nam energii i składników odżywczych na cały, pracowity dzień.

Ten posiłek powinien być różnorodny. Nie może zabraknąć w nim nabiału, owoców i warzyw, produktów pełnoziarnistych. Przygotowując śniadanie warto skorzystać ze sprawdzonych przepisów, na smaczne i sycące potrawy. Swoich domowników możemy zaskoczyć o poranku pysznymi plackami jogurtowymi z suszonymi truskawkami. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a smak doceni nasza rodzina. A sam zapach smażonych placków wprawi naszych domowników w dobry nastój o poranku.

Składniki:
• 250 g jogurtu greckiego lub naturalnego
• 2 jajka
• 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
• 2 - 3 łyżki cukru
• 1 i 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• mała szczypta soli
• garść suszonych truskawek (np. Crispy Natural)

Do miski wlewamy jogurt, jajka, olej, cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Całość mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę. Dodajemy suszone truskawki i ponownie mieszamy. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię. Placki smażymy na nie dużym ogniu przez ok. 3 minuty z każdej strony. Gotowe placki przekładamy na talerz. Możemy je podać z miodem, świeżymi owocami lub posypane suszonymi truskawkami (np. Crispy Natural).

 

/źródło - /

 

ps. Babcia Polka do w.wym. "masy" dodaje również świeże jabłka, twarde gruszki, jagody itp. Również jest to dobre, nawet bardzo :) (przyp. redakcaj BP)


Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 10:09