Jak przygotować organizm na zimowe szaleństwo? |
Wpisany przez S.Z. |
wtorek, 11 lutego 2014 13:49 |
Jak przygotować organizm na zimowe szaleństwo? Polacy coraz chętniej spędzają zimowy urlop na nartach. Z badań wynika, że białemu szaleństwu w tym sezonie chce się poddać 40 proc. więcej rodaków niż w roku ubiegłym. I choć zima w kraju nie sprzyja uprawianiu tego typu sportów, zagraniczne kurorty we Włoszech czy Francji przyciągają polskich turystów. Niestety, nierzadko są to osoby, które po raz pierwszy zamierzają wypoczywać w ten sposób. Jak zatem odpowiednio przygotować się do odpoczynku na stoku, by sobie nie zaszkodzić?
Brak odpowiedniego przygotowania ciała na zimowe szaleństwo może przynieść nie tylko popularne zakwasy i spalenie słońcem na stoku, ale także przyczynić się do poważnych uszkodzeń kolan, a nawet spowodować, że z urlopu – zamiast miłych wspomnień – przywieziemy grypę lub anginę. By wyjechać na narty bez obaw, należy najpierw zadbać o skórę, odporność i układ ruchowy oraz kondycję. Chroń swoją skórę Zimne i suche powietrze, wiatr, słońce to warunki atmosferyczne, które nie sprzyjają naszej skórze na stokach nie tylko rodzimych, ale także zagranicznych. Po całym dniu skóra wysusza się, staje się odwodniona i mało elastyczna, a nawet może zacząć pękać. Chcąc więc cieszyć się beztroskim szaleństwem, warto przed wyjazdem wyposażyć swoją kosmetyczkę w balsam do ciała, krem do rąk, pomadkę ochronną do ust oraz krem odżywczy na noc. Zadbaj o zdrowe kości i stawy Zimą nietrudno o utratę równowagi i uraz kończyn. O tego typu sytuacje jeszcze łatwiej, gdy uprawiamy zimowe sporty, takie jak jazda na łyżwach, snowboard czy narciarstwo. Przed sezonem warto więc pamiętać o dwóch rzeczach: po pierwsze należy wzmocnić swoją kondycję poprzez regularne ćwiczenia. Może to być spacer, wizyta na basenie lub zajęcia fitness. Nie daj się chorobie Na stoku bardzo łatwo wyziębić lub przegrzać organizm. Nasza odporność może być wtedy wystawiona na ciężką próbę, tym bardziej, że zimą mało w naszej diecie warzyw i owoców, które mają w sobie wiele składników naturalnie wspierających układ immunologiczny. Chcąc zachować dobrą formę przez cały sezon, należy przyjmować witaminę C. Dobrym pomysłem jest również picie soku z aloesu. Z pewnością nie zaszkodzi też jedzenie kaszy jęczmiennej czy płatków owsianych. Według naukowców substancje te bogate są w beta gluten, który ma właściwości antybakteryjne.
/źródło - / |