Pkhali, czyli gruzińskie kulki z warzyw
Latem rozpoczyna się sezon na przyjęcia w ogrodzie. Podczas nich królują lekkie, kolorowe przekąski. Kuchnia gruzińska zachwyca nie tylko wyglądem potraw, ale również smakiem. Jedną z przekąsek, którą zachwycisz swoich gości będzie pkhali, czyli kulki z posiekanych warzyw. Jak je przygotować?
Gruzińskie pkhali
Składniki: • 500 g buraków • 100 g orzechów włoskich • 3 ząbki czosnku • 1 łyżeczka soli • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub octu balsamicznego • 0,5 łyżeczki suszonego cząbru • garść pestek granatu • świeżo zmielony czarny pieprz, do smaku • garść świeżej pietruszki • garść świeżej kolendry
Przygotowanie: Buraki dokładnie umyj. Następnie zawiń je w folię aluminiową i piecz w piekarniku o temperaturze 180 °C przez 60-90 minut (do momentu, aż buraki będą miękkie). Poczekaj aż warzywa ostygną, obierz je i drobno zetrzyj. W tym czasie do robota kuchennego (lub blendera) wrzuć orzechy włoskie, ząbki czosnku i szczyptę soli. Miksuj, aż ze składników powstanie pasta. Dodaj posiekane liście kolendry i natkę pietruszki. W dużej misce wymieszaj starte buraki, pastę orzechowo-czosnkowo-ziołową i resztę składników. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Z tak powstałej masy uformuj małe kulki i umieść je na talerzu. Udekoruj pestkami granatu i cienko pokrojoną czerwoną cebulą. Podawaj z lekkim białym winem Marani Alazani Valley.
O Marani: Wina Marani są oryginalnymi gruzińskimi winami, produkowanymi w regionie Kacheti – Telawi. Winiarnia łączy nowoczesne technologie ze starożytnymi metodami wytwarzania wina. Beczki dębowe sąsiadują tu z tradycyjnymi amforami glinianymi – KWEWRI, zakopanymi w ziemi piwnicy, którą nazywa się „Marani”. Region Kacheti dzieli się na siedem najważniejszych mikroregionów dla win o zastrzeżonym nazewnictwie miejsca pochodzenia upraw winorośli. Prawy brzeg rzeki Alazani zajmują mikroregiony „Tsinandali”, „Vazisubani”, „Akhasheni” i „Mukuzani”, a mikroregiony „Napareuli”, „Kvareli” i „Kindzmarauli” są położone przy malowniczym podnóżu Dużego Kaukazu, na lewym brzegu rzeki Alazani. Tutaj rodzą się wyborne wina czerwone i białe, wytrawne i półsłodkie ze złożonym bukietem i niepowtarzalnym smakiem, które zyskują uznanie na całym świecie. Importerem win w Polsce jest Marani 1915 Sp. z o.o. Więcej informacji na stronie: http://www.marani.com.pl/
/źródło - / |