Sposób na kaszankę: smakowite grzanki z kaszanką, salsą z buraka i mango oraz sałatką mikro ziół |
Wpisany przez S.Z. |
wtorek, 11 czerwca 2019 17:24 |
Sposób na kaszankę: smakowite grzanki z kaszanką, salsą z buraka i mango oraz sałatką mikro ziółKaszanka to doskonale znana w Polsce wędlina – jedni ją uwielbiają, inni nawet nie chcą jej spróbować. Gości na polskich stołach od wieków i chociaż na początku traktowano ją dość nieufnie, dziś jest symbolem tradycyjnej kuchni. Od kilku lat coraz częściej pojawia się na grillu, pikniku, a nawet wytwornych bankietach. Wariacją dla tej wypieczonej na ruszcie podawanej z musztardą, będą pyszne grzanki podawane z kaszanką na ciepło i salsą z buraka i mango w kompozycji z sałatką z mikro ziół.
Kaszanka wbrew pozorom nie jest naszą rodzimą potrawą – pomysł na ten przysmak przywędrował do nas najprawdopodobniej z Niemiec lub Danii w XVII wieku. Podobna potrawa „black pudding” cieszy się popularnością wśród Brytyjczyków, którzy jadają ją głównie na śniadania. Kaszanka znana jest w naszym kraju także pod innymi nazwami: dla przykładu na Kaszubach czy Śląsku nazywa się ją krupnikiem lub krupniokiem. – Odpowiednio przygotowana kaszanka jest źródłem dobrze przyswajalnego żelaza i magnezu. Zawiera także białko, cynk i potas – zwłaszcza ta z dodatkiem kaszy gryczanej. Kaszankę można przyrządzić na wiele sposobów. Świetnie smakuje zarówno z grilla, jak i z piekarnika czy patelni, z jabłkiem, boczkiem lub pomidorami. Niektórzy serwują ją z jajkiem i pieczarkami. Można też przygotować smaczne pierogi i naleśniki z farszem z kaszanki. Wszystko zależy od tego, co lubimy. Ciekawostką jest fakt, że kaszanka jest tak popularna, że ma nawet swoje własne święto – 1 maja oprócz Święta Pracy obchodziliśmy także Dzień Kaszanki, który jednocześnie oficjalnie rozpoczął sezon grillowy – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. Grzanki z kaszanką ZM Pekpol podawane z salsą z buraka i mango i sałatką mikro ziół Ilość porcji: 4 * 1 łyżeczka octu jabłkowego + odrobina do sałatki Jak przygotować: Więcej przepisów na www.pekpol.pl /źródło - / |
Poprawiony: wtorek, 11 czerwca 2019 17:42 |