Wino róźowe - produkcja, rodzaje |
Wpisany przez WP |
czwartek, 06 czerwca 2019 16:43 |
Wino różowe - produkcja, rodzaje.Chyba każdy pijąc pierwszy raz wino różowe zastanawiał się skąd ono się wzięło. Pewnie część próbowała sobie wyobrazić różowe grona, część myślała że to skutek połączenia wina czerwonego z białym, część zaś była przekonana o masie konserwantów i barwników, które zostały użyte do stworzenia tego pięknego, jakże kobiecego koloru. Rzeczywistość jest jednak mnie brutalna, a odpowiedź na pytanie banalnie prosta
Wina różowe są produkowane z czerwonych winogron. Różnica polega na sposobie produkcji i winifikacji. Wystarczy skontrolować temperaturę fermentacji, skutecznie ochronić przed oksydacją i „voilà”. Wino różowe powstaje w wyniku dwóch metod winifikacji. Pierwsza z nich przypomina w produkcji wina czerwone. Tu winifikację prowadzi się na zasadzie krótkiej maceracji miazgi owoców. Druga metoda nieco bardziej przypomina produkcje wina białego. Wina różowe mają mocno wyczuwalny smak i aromat czerwonych owoców takich jak poziomka, truskawka lub cytrusy. Nadają się idealnie na ciepłe letnie dni, gdy żar leje się z nieba. Mocno schłodzone szybko gaszą pragnienie i przynoszą orzeźwienie. W upały warto łączyć je z kostkami lodu i świeżymi owocami, uzyskując w ten sposób idealny napój orzeźwiający. Poza piciem solo świetnie nadają się do łączenia z sałatkami, owocami morza, rybami i niektórymi daniami mięsnymi. Uwaga. Wina różowe również świetnie nadają się do sushi! Wszyscy fani tej kuchni powinni spróbować tego połączenia. Sklep z winami Zielone Butelki oferuje szeroki asortyment różowych win na każda kieszeń. Ich ceny wahają się w zależności od rodzaju i wieku od 26 do 56 złotych. Wszystkie wina różowe pochodzą od sprawdzonych dostawców i producentów. Zachwycają delikatnym smakiem i owocowym zapachem. Wśród win różowych wyróżnić można rodzaje takie jak:
|