Potrawy z rusztu dla miłośników drobiu
Wielkimi krokami zbliża się majówka – raj dla wszystkich miłośników grilla. Jednym z najczęściej wybieranych mięs, specjalnie na spotkania przy ruszcie, jest kurczak. Prezentujemy więc trzy przepisy ekspertów marki Sandra, które pozwolą na przygotowanie drobiu w nowy, oryginalny sposób.
Szukając alternatywy dla popularnego kurczaka z grilla, dobrze jest inspirować się smakami z różnych zakątków świata i zwrócić szczególną uwagę na połączenie mięsa z owocami. Nadadzą daniu niecodziennego, lekko słodkiego smaku oraz bogatego aromatu. W naszych propozycjach nie zabraknie również propozycji dla miłośników ostrzejszych potraw.
Kurczak po hawajsku
Szaszłyki są niezwykle łatwe w przygotowaniu. Dodatkowo, ze względu na małe kawałki mięsa, nie poświęcimy wiele czasu na ich grillowanie. Składniki: • Pierś z kurczaka • Sezam • Ananas z puszki marki Sandra • Cytryna • Papryka słodka – przyprawa • Papryka ostra – przyprawa • Natka pietruszki • 2 łyżki oleju • Sól, pieprz Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki. Przyprawy łączymy z olejem, sezamem i nacieramy kurczaka. Pozostawiamy w marynacie na godzinę. Ananasa kroimy i nadziewamy na przemian z zamarynowanym mięsem. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i kładziemy kilka plasterków razem z szaszłykami na ruszt. Grillujemy, sprawdzając co jakiś czas mięso. Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Sałatka z grillowaną brzoskwinią
Mięso z rusztu możemy również pokroić i podać w postaci sałatki z owocami, które także przyrządzimy na grillu. Składniki: • Mix ulubionych sałat • Orzechy włoskie • Grillowany kurczak • Brzoskwinie z puszki marki Sandra • Ser feta Przygotowanie: Ugrillowaną pierś z kurczaka kroimy w paski. Brzoskwinie grillujemy po kilka minut z każdej strony. Do miski wsypujemy mix sałat, układamy na nim kawałki kurczaka, brzoskwinie i pokrojoną w kostkę fetę. Posypujemy orzechami włoskimi.
Tortilla na ostro
Na koniec proponujemy mniej słodką, a bardziej pikantną wersję dobrze znanej tortilli. Kurczak z dodatkiem harissy przypadnie do gustu miłośnikom papryczki chili. Poziom pikantności kontrolujemy sami, dodając odpowiednią ilość pasty do marynaty mięsa. Składniki na tortillę: • Tortilla pszenna marki Sandra • Pierś z kurczaka • Cheddar • Harissa marki Sandra • Limonka • Łyżka oleju Składniki na sos: • 400 g jogurtu greckiego • Ząbek czosnku • Natka pietruszki • Ogórek zielony • Łyżeczka oliwy • Sól, pieprz Przygotowanie: Kurczaka kroimy w paski. Harissę mieszamy z sokiem z limonki, olejem i nacieramy kurczaka, którego wrzucamy na ruszt. Kiedy kurczak będzie już gotowy ściągamy go i układamy na tortilli. Posypujemy całość tartym serem i zawijamy. Grillujemy jeszcze przez kilka minut. Sos: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z jogurtem, dodajemy startego na tarce ogórka, posiekaną natkę, oliwę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy wszystko dokładnie. Smacznego!
/źródło - / |