Przepis na słodki orzechowy raj, czyli aromatyczne ciasteczka orzechowe z mąki arachidowej
Wpisany przez S.Z.   
sobota, 20 kwietnia 2019 10:17

Przepis na słodki orzechowy raj, czyli aromatyczne ciasteczka orzechowe z mąki arachidowej

Przepis na wyjątkowo aromatyczne ciasteczka podbijające podniebienia swym wspaniałym orzechowym smakiem. Powstają z wartościowej mąki z orzechów arachidowych i nie zawierają żadnego dodatku mąki pszennej. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, pieką się zaledwie 10 minut, a do tego są naturalnie bezglutenowe, więc doskonale sprawdzą się jako codzienna słodka przekąska. Przełożone dowolnym kremem lub masłem orzechowym prezentują się efektownie, więc idealnie pasują na poczęstunek dla gości.

 

Składniki:
* 10 łyżek mąki arachidowej Ol'Vita
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
* 2 łyżki masła
* 2 łyżki miodu
* 2 jajka
* Garść dowolnych orzechów
* szczypta soli

Przygotowanie
• Orzechy siekamy nożem
• Mąkę, jajka, miód, masło, sól oraz sodę umieszczamy w misce
• Całość miksujemy mikserem na masę o konsystencji plasteliny
• Dodajemy posiekane orzechy całość mieszamy lub miksujemy na wolnych obrotach tylko do wymieszania składników
• Formujemy małe kuleczki i spłaszczamy je ręką lub widelcem
• Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 minut
• Upieczone wykładamy na kratkę do studzenia
• Można je przechowywać w pojemniczku do 1 tygodnia

Wskazówka:
Ciasteczka można przełożyć dowolnym kremem lub masłem orzechowym tworząc z nich smakowite markizy.

Gotowe! Smacznego!
Więcej zdrowych inspiracji na www.olvita.pl

/źródło - /

Poprawiony: sobota, 20 kwietnia 2019 10:27