Jajko w roli głównej - wielkanocne inspiracje
Świąt wielkanocnych nie możemy sobie wyobrazić bez jajek, zarówno w naszych święconkach, jak i później na stole. Najczęściej jednak podajemy je w tradycyjny sposób – ugotowane na twardo, z majonezem lub w żurku. Jeśli poszukujemy odmiany i odejścia od corocznego menu, warto przygotować wielkanocne potrawy według przepisów ekspertów marki Sandra.
Przygotowanie wielkanocnych dań nie powinno zająć nam wiele czasu. W końcu święta powinniśmy spędzić z rodziną, a nie w kuchni. Poniższe przepisy pozwolą wam szybko przyrządzić pyszną przystawkę, danie główne oraz deser z jajkiem w roli głównej.
Jajka faszerowane na ostro
Wszyscy, którzy preferują ostre smaki, będą zachwyceni jajkami z dodatkiem harissy – pasty z ostrych papryczek. Składniki: • Jajka • Harissa marki Sandra • Serek kozi • Sól, pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, przekrawamy na pół i wyciągamy z nich żółtka. Serek kozi mieszamy razem z żółtkami jajek, doprawiamy do smaku harissą, solą i pieprzem. Powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy nią białka.
Kotlety jajeczne
Idealne zarówno na obiad, jak i śniadanie wielkanocne. Możemy podawać je z warzywami i puree ziemniaczanym lub z pieczywem. Składniki: • Jajka ugotowane na twardo • Szczypiorek • Natka pietruszki • Płatki chili • Kukurydza marki Sandra • Surowe jajko (1 na 7 ugotowanych) • Bułka tarta • Olej do smażenia • Sól, pieprz Przygotowanie: Ugotowane jajka obieramy i rozdrabniamy za pomocą widelca. Dodajemy posiekany szczypiorek i natkę oraz kukurydzę z puszki. Wszystko razem mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i płatkami chili. Dodajemy surowe jajko. Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju.
Pudding mango
Szybki w przygotowaniu deser na bazie jaj. Krem możemy mieszać z dowolnymi owocami. Składniki: • Mango w puszce marki Sandra • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 1 łyżka mąki pszennej • 2 żółtka • 200 ml śmietanki 30% Przygotowanie: Kilka plastrów mango blendujemy na jednolitą masę. Pozostałe składniki dokładnie mieszamy (tak, aby nie było grudek). Mus owocowy zagotowujemy i dodajemy do niego mieszankę jajeczną. Energicznie mieszamy. Podgrzewamy do momentu zgęstnienia. Masę przelewamy do pucharków i odstawiamy do ostygnięcia. Dekorujemy pokrojonym w kostkę mango. Smacznego! Więcej informacji można znaleźć na stronie www.levant.pl
/źródło - / |