Jajko w roli głównej - wielkanocne inspiracje
Wpisany przez S.Z.   
sobota, 13 kwietnia 2019 11:41

Jajko w roli głównej - wielkanocne inspiracje

Świąt wielkanocnych nie możemy sobie wyobrazić bez jajek, zarówno w naszych święconkach, jak i później na stole. Najczęściej jednak podajemy je w tradycyjny sposób – ugotowane na twardo, z majonezem lub w żurku. Jeśli poszukujemy odmiany i odejścia od corocznego menu, warto przygotować wielkanocne potrawy według przepisów ekspertów marki Sandra.


 

Przygotowanie wielkanocnych dań nie powinno zająć nam wiele czasu. W końcu święta powinniśmy spędzić z rodziną, a nie w kuchni. Poniższe przepisy pozwolą wam szybko przyrządzić pyszną przystawkę, danie główne oraz deser z jajkiem w roli głównej.

Jajka faszerowane na ostro

Wszyscy, którzy preferują ostre smaki, będą zachwyceni jajkami z dodatkiem harissy – pasty z ostrych papryczek.
Składniki:
• Jajka
• Harissa marki Sandra
• Serek kozi
• Sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, przekrawamy na pół i wyciągamy z nich żółtka. Serek kozi mieszamy razem z żółtkami jajek, doprawiamy do smaku harissą, solą i pieprzem. Powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy nią białka.

Kotlety jajeczne

Idealne zarówno na obiad, jak i śniadanie wielkanocne. Możemy podawać je z warzywami i puree ziemniaczanym lub z pieczywem.
Składniki:
• Jajka ugotowane na twardo
• Szczypiorek
• Natka pietruszki
• Płatki chili
• Kukurydza marki Sandra
• Surowe jajko (1 na 7 ugotowanych)
• Bułka tarta
• Olej do smażenia
• Sól, pieprz
Przygotowanie:
Ugotowane jajka obieramy i rozdrabniamy za pomocą widelca. Dodajemy posiekany szczypiorek i natkę oraz kukurydzę z puszki. Wszystko razem mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i płatkami chili. Dodajemy surowe jajko. Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju.

Pudding mango

Szybki w przygotowaniu deser na bazie jaj. Krem możemy mieszać z dowolnymi owocami.
Składniki:
• Mango w puszce marki Sandra
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżka mąki pszennej
• 2 żółtka
• 200 ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
Kilka plastrów mango blendujemy na jednolitą masę. Pozostałe składniki dokładnie mieszamy (tak, aby nie było grudek). Mus owocowy zagotowujemy i dodajemy do niego mieszankę jajeczną. Energicznie mieszamy. Podgrzewamy do momentu zgęstnienia. Masę przelewamy do pucharków i odstawiamy do ostygnięcia. Dekorujemy pokrojonym w kostkę mango.
Smacznego!
Więcej informacji można znaleźć na stronie www.levant.pl

/źródło - /

Poprawiony: sobota, 13 kwietnia 2019 11:57