Zapiekane bataty – orientalna przekąska z serem Hochland!
Wpisany przez S.Z.   
piątek, 12 kwietnia 2019 17:13

Zapiekane bataty – orientalna przekąska z serem Hochland!

Wiosną nie tylko otaczająca nas rzeczywistość nabiera intensywnych barw. Również w naszym menu w tym sezonie pojawia się coraz więcej pełnych aromatu dań z kolorowymi warzywami. Zapiekane bataty w orientalnej odsłonie, z serem Hochland Burger&Toast, to szybka, sycąca i bardzo efektowna propozycja, która sprawdzi się zarówno na oryginalne śniadanie w wersji vege, jak i na wiosenne spotkania ze znajomymi!

Wyjątkowy ser żółty Hochland Burger&Toast w grubych plastrach, to propozycja dla wszystkich, którzy kochają intensywny smak sera i uwielbiają, gdy tak wspaniale ciągnie się w daniach na gorąco! A gdyby tak zamiast klasycznych burgerów wyczarować zapiekane bataty z warzywami i orientalnymi przyprawami? Na taką kulinarną podróż na pewno każdy z przyjemnością wykupi bilet!

Bataty warto poznać nie tylko w formie frytek. Sprawdzą się także w formie bardzo oryginalnej przekąski. W połączeniu z idealnie ciągnącym się, wyrazistym serem Burger&Toast, tworzy niebanalną kompozycję smaków, którą można cieszyć się o każdej porze – poczas śniadania, w ramach kreatywnego lunchu czy podwieczorku, a także na wiosennych przyjęciach i spotkaniach ze snajomymi. Hochland inspiruje do kulinarnej zabawy formą i smakiem – spróbuj, a pokochasz ten przepis!

Zapiekane bataty z warzywami i Serem Burger&Toast

Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:
• 2 duże, podłużne batataty (ok. 1 kg)
• 300 g ugotowanej ciecierzycy
• 4 plastry sera Hochland Burger&Toast
• 100 g jarmużu
• 1 czerwona papryka
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• 1 łyżeczka kuminu
• 1 łyżeczka ostrej papryki
• Szczypta soli
• Szczypiorek do podania

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Bataty myjemy i rozkrawamy na pół. Układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy 1 łyżką oliwy z oliwek, solimy do smaku i pieczemy około 40 minut. Jarmuż rwiemy na mniejsze części, paprykę kroimy w kostkę i razem z ciecierzycą obtaczamy w przyprawach i pozostałej oliwie. Wyjmujemy bataty, każdą połówkę lekko spłaszczamy i układamy na nich po plastrze sera Burger&Toast po czym układamy na połowie blaszki, a na drugiej rozsypujemy ciecierzycę z jarmużem i papryką. Pieczemy 10-15 minut w 200 °C.

Bataty z serem podajemy z ciecierzycą, jarmużem oraz papryką. Opcjonalnie można posypać szczypiorkiem.

Smacznego!