Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chce Ci się piec? Mamy na to sposób!
Określenie „coś słodkiego” to chyba jedno z najbardziej obszernych zagadnień kulinarnych. Z pewnością wielu z nas niejednokrotnie miało na nie ochotę. Co jednak w przypadku, kiedy do sklepu bądź cukierni jest nam nie po drodze, zaś sama myśl o włączeniu piekarnika przyprawia nas o dreszcze? Najlepiej zrobić to coś samemu! I to bez pieczenia!
Nie każdy musi być mistrzem cukiernictwa. Jednak niemal każdemu zdarza się kryzysowy moment, w którym czuje wręcz nieopanowaną ochotę na odrobinę endorfin wydzielonych po spożyciu cukru. Bywa też, że mamy mniej lub bardziej zapowiedzianą wizytę gości i starym zwyczajem, wypadałoby ich czymś podjąć. Jeśli nie po drodze nam z włączeniem piekarnika, to te przepisy są właśnie dla nas.
Sernik na zimno z orzechami pekan
Ciasto: • 150 g mąki orkiszowej pełne ziarno • 150 g mąki tortowej • 150 g zimnego masła • 2 łyżki cukru pudru • 1 opakowanie cukru z wanilią Delecta • 3 łyżki zimnej wody • 1 jajo Nadzienie: • 250 g serka śmietankowego • 150 g ubitej śmietany kremówki 30% • 100 g cukru brązowego • 2 łyżeczki żelatyny Delecta • 1 opakowanie przyprawy do sernika Delecta • 1 opakowanie orzechów pekan Bakalland • 3 łyżki cukru Sernik to ciasto, które uwielbiają wszyscy. Ten przepis swój delikatny smak zawdzięcza kremowemu serkowi i posmakowi orzechów pekan. Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). Składniki szybko zagniatamy w zwarte ciasto i odstawiamy do lodówki na 20 minut. W tym czasie tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem wyklejamy formę, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 45 min, do momentu, aż będzie rumiane. Ser miksujemy z cukrem i przyprawą do sernika, a następnie dodajemy śmietanę. Żelatynę mieszamy w 3 łyżkach wody, a następnie podgrzewamy do rozpuszczenia i łączymy z masą serową. Dodajemy posiekane orzechy pekan i dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy na upieczony i wystudzony, kruchy spód. Na patelni rozpuszczamy cukier, dodajemy całe orzechy pekan, mieszamy i po chwili zdejmujemy z ognia. Po wystygnięciu rozdzielamy je i wykańczamy nimi ciasto. Smacznego!
Sernik na zimno z musem truskawkowym
Masa: • 500 g truskawek • garść świeżej mięty • 1 opakowanie sernika na zimno Delecta • 300 ml zimnego mleka • 1 płaska łyżka żelatyny spożywczej Delecta • 1 opakowanie ciasteczek typu markizy • 30 g stopionego masła Ten wyjątkowy sernik, w którym galaretka została zastąpiona owocowym musem, to deser, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Na początku tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka typu markizy kruszymy na “piasek”, dodajemy do nich stopione masło i gotową masą wykładamy spód tortownicy. Masę serową przyrządzamy miksując zawartość opakowania z mlekiem i wylewamy na spód ciasteczkowy. Ciasto odkładamy na 2 godziny do lodówki. Truskawki wraz z miętą miksujemy blenderem. Żelatynę rozpuszczamy w 30 ml wrzącej wody, dobrze mieszamy, dodajemy do musu truskawkowego i ponownie blendujemy. Masę wylewamy na ser i odkładamy do schłodzenia na 2 godziny. Po wyjęciu z formy wykańczamy owocami i liśćmi mięty. Smacznie, zdrowo i kolorowo. Czy może być coś lepszego? Jedno jest pewne: uśmiech murowany!
Ciasto galaretka owocowa
Ciasto: • 1 opakowanie galaretki smak cytrynowy Delecta • 1,5 l wody • 50 g suszonych moreli Bakalland • 80 g rodzynek Bakalland • 100 g Słonecznego Trio Bakalland • 50 g żurawiny Bakalland • 1 laska cynamonu • 5 goździków • 15 g żelatyny Delecta • 2 łyżki cukru Aromatyczna, domowa galaretka z przyprawami jest bardzo prosta w przygotowaniu i pełna pysznych bakalii! Owoce umieszczamy w rondlu wraz z cukrem, cynamonem, goździkami, zalewamy je 1,5 l wody i gotujemy około 30 minut. Gotowy kompot odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml kompotu i wlewamy z powrotem do garnka, następnie dodajemy galaretkę i mieszamy całość do rozpuszczenia. Przygotowujemy silikonową formę na babkę i smarujemy jej wnętrze oliwą. Do formy przelewamy płyn wraz z owocami i odstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin. Ten nietypowy deser, sprawdzi się zarówno ze świeżymi owocami w sezonie, jak i z suszonymi zimą. Pycha!
Więcej przepisów na desery bez pieczenia można znaleźć na stronie: www.delektujemy.pl/przepisy-na-ciasta/bez-pieczenia/
/źródło - / |