Soczysta wątróbka Drukuj Email
Wpisany przez Agnieszka   
wtorek, 31 marca 2009 21:06

Soczysta wątróbka

Danie wspaniałe, choć niekoniecznie zdrowe, nadające się na każdą okazję.

 

Potrzebna wątróbka, najlepiej drobiowa, pół kilograma na cztery osoby – choć może się okazać, ze wtedy nikt się nie naje do syta. Cebula – trzy średnie sztuki. Jabłko lub dwa, absolutnie nie reneta bo za kwaśna!

Wątróbki myjemy, oczyszczamy, jeśli wieprzowe to koniecznie dzielimy na cieńsze płaty i zalewamy zimnym mlekiem. Dobrze by było gdyby postała ta wątróbka w lodówce ze dwie godziny ale nie jest to warunek konieczny do spełnienia. Rozgrzewamy patelnię, a na niej olej. Nie osączając wątróbki zbyt gorliwie, obtaczamy ją w mące, dla lepszego efektu możemy użyć mąki krupczatki. Smażymy! Usmażoną przekładamy, razem z tłuszczem w którym się smażyła na nową patelnię, najlepiej głęboką i solimy (dopiero teraz, inaczej będzie twardsza od podeszwy!). Pokrojoną w krążki i osoloną cebulę porządnie gnieciemy ręką i przykrywamy nią wątróbkę. Na to wszystko sypiemy pokrojone w kostkę jabłka i dusimy na malutkim ogniu pod przykryciem do momentu gdy cebula zmięknie i zrobi się słodka. Wtedy całość mieszamy i dusimy dalej. No i w zasadzie można by ją już jeść. Jednakże najlepiej smakuje z przepysznym dodatkiem, jakim jest sałata lodowa pocięta na kwadraciki z czerwoną cebulą. Doprawiamy ją sosem zrobionym z octu, oliwy, cukru, pieprzu i ewentualnie soli. Sosik robię w ten sposób, że pokrojoną w kostkę cebulkę zalewam octem i pozostałymi ingrediencjami i dopiero wtedy mieszam z sałatą. Jest pycha.

                                                               Agnieszka

 {comment}

Poprawiony: czwartek, 09 stycznia 2014 23:41