Kardamon. Co się kryje w łupince? |
Wpisany przez S.Z. |
sobota, 16 marca 2019 16:59 |
Kardamon. Co się kryje w łupince?Choć jego wesoły, zielony kolor kojarzy się z wiosną, wydobywający się z łupinki aromat nie pozostawia wątpliwości. Kardamon to przyprawa idealna na jesień i zimę. Jego zapach opisać można jako ciepły, z nutką eukaliptusa, kamfory i cytryny. Zalany wrzątkiem, wyzwala aromat kojarzący się z jego ojczyzną – Indiami.
Jako przyprawa popularna niezmiennie od czasów antycznych, nasiona kardamonu wkradły się do kuchni całego świata. Mimo, że obok szafranu, wanilii i cynamonu jest jedną z najbardziej kosztownych przypraw na świecie, trudno mu się oprzeć. Uwielbiali go starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie, dodając go nie tylko do potraw, ale także do perfum i... antycznej pasty do zębów. Kardamon znalazł się także wśród łupów zgromadzonych przez Wikingów. Pachnące nasionka tak bardzo przypadły do gustu Skandynawom, że obficie używają ich do dzisiaj. Bez kardamonu nie obejdzie się niemal żadna potrawa w jego rodzimych Indiach i Pakistanie. Używany jest tam zarówno do potraw wytrawnych, jak i deserów. Ale kardamon to nie tylko aromatyczny dodatek – to także kluczowy składnik wielu rozgrzewających napojów. Wyzwolone z łupinki ziarna pod wpływem wrzątku zamieniają się w pyszny napar, którego picie przynosi organizmowi wiele korzyści. Więcej informacji znaleźć można na stronie www.ahmadtea.pl /źródło - / |
Poprawiony: sobota, 16 marca 2019 17:12 |