Kiełbaska z rusztu czy czyste powietrze? Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
niedziela, 10 marca 2019 10:42

Kiełbaska z rusztu czy czyste powietrze?

Zakaz grillowania w mieście w trosce o środowisko? W Krakowie nowe przepisy zaczną obowiązywać jesienią. Czy więcej miast wprowadzi podobne obostrzenia? Miłośnicy potraw z rusztu nie są zachwyceni. Na szczęście nie trzeba wybierać między pieczoną kiełbaską, a czystym powietrzem! Można grillować zdrowo, smacznie i bez negatywnego wpływu na naturę.

Od 1 września 2019 w Krakowie zacznie obowiązywać zakaz palenia węglem i drewnem. Wszystko ze względu na duże zanieczyszczenie powietrza, czyli popularny smog. Nowe przepisy dotyczą również grilli stacjonarnych, czyli sprzętu ogrodowego, rożna w restauracji, czy rusztu w piwnych ogródkach. Czy inne polskie miasta też powinny wprowadzić podobne obostrzenia? Okazuje się, że zamiast ograniczania wspólnego biesiadowania – wystarczy zadbać o zdrowe i bezpieczne dla środowiska grillowanie.

Zdrowa moda na eko

- Najlepszym rozwiązaniem jest zmiana naszych nawyków. Nie rozpalajmy grilla rozpałkami z marketu, benzyną, gazetą, dyktą, a tym bardziej drewnem lakierowanym. Wszystkie te wspomagacze posiadają w sobie porządną dawkę chemii, szkodliwą zarówno dla nas, jak i środowiska naturalnego. Pamiętajmy też, że przygotowywanie potraw na sprzęcie gazowym lub elektrycznym jest bardziej przyjazne naturze niż tradycyjne grillowanie – komentuje Michał Dobosz.

Grille gazowe nie emitują niebezpiecznego pyłu PM 2,5 do atmosfery. Taki sprzęt nie wytwarza dymu. Płomień rozgrzewa kawałki skały wulkanicznej lub metalowe pręty, na których pieką się potrawy. Grill posiada osłonki na palnikach gazowych, przez które tłuszcz spływa na tacę ociekową i nie ma kontaktu z ogniem. Dlaczego to takie ważne?

- Podczas grillowania na grillu węglowym wytapiający się tłuszcz spada na węgiel lub brykiet i wraz z powstającymi płomieniami opala mięso na ruszcie. Właśnie tak szkodliwe substancje lądują prosto na naszym talerzu – ostrzega Michał Dobosz, grill master Grill360.pl.

Wysoka temperatura grillowania powoduje wytwarzanie szkodliwych związków chemicznych. Powstają one przy przyrządzaniu mięsa w bardzo wysokiej temperaturze lub kiedy ma ono bezpośredni kontakt z płomieniem. Związki te są rakotwórcze i niebezpieczne dla człowieka. Wybór grilla gazowego jest więc lepszy nie tylko ze względu na czyste powietrze, ale także zdrowie.

Kiełbaska z grilla niebezpieczna jak smog

Kilka lat temu naukowcy z Politechniki Warszawskiej zbadali ilość i skład pyłu PM 2,5 w trzech typach grilli: węglowym opalanym węglem drzewnym, brykietem oraz gazowym zasilanym czystym propanem. Jak się okazało, najbardziej szkodliwy dla środowiska jest sprzęt tradycyjny. Grill węglowy emituje 27 razy więcej szkodliwego pyłu do atmosfery niż gazowy.

To jednak nie wszystko. To samo badanie wykazało, że dym z węgla drzewnego zawiera aż 12 z 16 toksycznych substancji (w tym 5 rakotwórczych), brykiet – 13. W potrawach przygotowywanych na grillu gazowym nie odnotowano niebezpiecznych dla zdrowia substancji. Podobne pomiary uzyskali naukowcy z Uniwersytetu Łódzkiego, którzy udowodnili, że kiełbaska przyrządzona na tradycyjnym sprzęcie zawiera 100 razy więcej szkodliwego benzo(a)pirenu niż paczka papierosów. Wniosek? Pozwalając sobie na smakołyk z grilla węglowego... stajesz się nałogowym palaczem.

---
Grill360.pl to wirtualna przestrzeń skupiająca miłośników grillowania, w której grill master Michał Dobosz dzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem, recenzuje sprzęt i zdradza tajniki przyrządzania potraw z rusztu. Więcej informacji na: www.grill360.pl.

/źródło - /