Wiosenne quiche z cukinią, fetą i szynką Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
niedziela, 10 marca 2019 11:12

Wiosenne quiche z cukinią, fetą i szynką

Quiche to świetny pomysł zarówno na lunch, jak i na obiad czy pyszną kolację dla całej rodziny. W przypadku tej słonej zapiekanki na kruchym cieście nie ma jednego podstawowego przepisu – można ją przygotować z dowolnych składników. Dziś proponujemy smakowite quiche w wiosennym wydaniu: z cukinią, fetą i szynką. Sprawdź, jak prosto je wykonać!

 

Quiche to wyjątkowa potrawa, która wyzwala kreatywność. Chociaż zwykle składnikami bazowymi są: jajka, śmietana, to dodatkiem mogą być Twoje ulubione warzywa, różne rodzaje serów i wędlin (boczek, szynka lub kiełbasa). – Do tej potrawy możemy wybrać chudą wędlinę, która jest bogatym źródłem białka, np. szynkę Kurpiowskie Specjały. Ma ona niewiele tłuszczu i cholesterolu, a dużo pełnowartościowego białka. Świetnie smakuje i nada daniu wyrazisty smak i aromat – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Quiche z cukinią, fetą i szynką

Czas przygotowania: 50 min., 4 porcje
Składniki:
* 20 dkg mąki pszennej
* 10 dkg zimnego masła
* 1 jajko
* 1/3 łyżeczki soli
* tłuszcz do wysmarowania formy
Nadzienie:
* 15 dkg szynki Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
* 12 dkg tartego żółtego sera (ementaler lub cheddar)
* 1/2 cukinii
* 2 pory
* 1 kostka sera feta
* 2 jajka
* 18 dkg śmietany 30%
* sól, pieprz do smaku
* 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
* świeżo mielony pieprz
* świeża bazylia do dekoracji

Jak przygotować:
Mąkę przesiej do miski, dodaj kawałki schłodzonego masła i posiekaj nożem. Dodaj jajko, sól, zagnieć dokładnie ciasto, uformuj w kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut.

Rozwałkuj ciasto na placek i wyłóż do wysmarowanej tłuszczem formy. Uformuj wysokie brzegi, a całe ciasto podziurkuj dokładnie widelcem, aby się nie podnosiło. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 10-15 minut.
Umyj, pokrój, wrzuć na patelnię z oliwą pory i duś na małym ogniu ok. 10 min. Szynkę pokrój w cienkie paseczki, fetę w kostkę, a cukinię w plasterki.
Do miski wrzuć szynkę, pory, śmietanę, jajka, połowę startego sera, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i zamieszaj. Na upieczony spód wylej masę, przykryj plasterkami cukinii, startym serem, dodaj fetę i piecz ok. 30 minut. Gotowy quiche ozdób pieprzem i listkami bazylii. Świetnie smakuje na ciepło i zimno.

Więcej przepisów na www.kurpiowskiespecjaly.pl/przepisy/

/źródlo - /

Poprawiony: niedziela, 10 marca 2019 11:21