Ciasto na ostatnią chwilę - przepisy Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
sobota, 23 lutego 2019 10:31

Ciasto na ostatnią chwilę

Zdarza się, że zupełnie nieoczekiwanie w weekend przyjeżdża do nas w odwiedziny rodzina, a koleżanka w ostatniej chwili dzwoni z informacją, że w sobotnie popołudnie wpadnie na kawę. Niestety nie zawsze mamy w swoich zasobach coś słodkiego, aby poczęstować naszych niespodziewanych gości. Eksperci marki Sandra przygotowali więc patent, który pozwoli Wam w kilka chwil przygotować pyszne ciasto.


 

Podstawą każdego zaproponowanego poniżej przepisu jest kruche ciasto. Aby zaoszczędzić czas, możecie wykonać dużą porcję masy, do której później dodacie różne owoce. Część wyrobionego ciasta (jeszcze przed upieczeniem) możecie zamrozić. Dzięki temu, na kilkach chwil przed kolejnymi niespodziewanymi odwiedzinami, wystarczy, że wyjmiecie ciasto z zamrażalki, rozwałkujecie i upieczecie. Różne dodatki i forma podania sprawią, że za każdym razem przygotujecie inny wypiek, nie spędzając całego dnia w kuchni.

Szarlotka

Klasyczne i lubiane przez wiele osób ciasto. Dodanie już uprażonych jabłek sprawi, że wypiek przygotujemy dosłownie w kilka chwil.
Składniki:
• 400 g mąki tortowej
• Łyżeczka proszku do pieczenia
• 130 g cukru pudru
• Kilka kropel aromatu waniliowego
• 200 g masła
• 2 żółtka
• Jabłka prażone marki Sandra
• Cynamon
• Cukier waniliowy
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy. Dodajemy masło, proszek do pieczenia, cukier puder, aromat waniliowy, żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągamy ciasto i dzielimy je na dwie części. Obie rozwałkowujemy. Pierwszą układamy na dnie i brzegach tortownicy. Na ciasto wykładamy jabłka wymieszane z cynamonem. Przykrywamy drugą częścią ciasta i zlepiamy brzegi. Pieczemy przez ok. 30 minut sprawdzając patyczkiem ciasto. Wierzch posypujemy cukrem waniliowym.

Kruszone ciasto z wiśniami

Z tego samego ciasta możemy wykonać „kruszoną” tartę z wiśniami.
Składniki:
• 400 g mąki tortowej
• Łyżeczka proszku do pieczenia
• 130 g cukru pudru
• Kilka kropel aromatu waniliowego
• 200 g masła
• 2 żółtka
• Wiśnie drylowane marki Sandra
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy. Dodajemy masło, proszek do pieczenia, cukier puder, aromat waniliowy, żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągamy ciasto i dzielimy je na dwie części. Jedną rozwałkowujemy i układamy na dnie i brzegach formy do pieczenia. Wykładamy wiśnie na ciasto. Drugą część masy ścieramy na tarce i posypujemy nią wiśnie. Pieczemy przez ok. 30 minut sprawdzając suchość ciasta patyczkiem.

Tarta brzoskwiniowa

Jeśli mamy chwilę czasu możemy na cieście wykonać kratkę, która doda naszej tarcie uroku.
Składniki:
• 400 g mąki tortowej
• Łyżeczka proszku do pieczenia
• 130 g cukru pudru
• Kilka kropel aromatu waniliowego
• 200 g masła
• 2 żółtka
• Cynamon
• Brzoskwinie z puszki marki Sandra
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy. Dodajemy masło, proszek do pieczenia, cukier puder, aromat waniliowy, żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągamy ciasto i dzielimy je na dwie części. Obie rozwałkowujemy. Jedną układamy na dnie i brzegach formy do pieczenia. Na cieście układamy brzoskwinie i posypujemy je cynamonem. Drugą część ciasta kroimy na paski. Układamy na owocach tworząc kratkę. Pieczemy przez ok. 30 minut sprawdzając suchość ciasta patyczkiem.
Smacznego!
Więcej informacji można znaleźć na stronie www.levant.pl

/źródlo - /

Poprawiony: sobota, 23 lutego 2019 10:46