Jakie wino na wielkanoc ? Drukuj Email
Wpisany przez Winezja.pl   
niedziela, 20 marca 2011 19:28

Jakie wino na Wielkanoc – radzi ekspert Winezja.pl

Jeszcze niedawno rozbieraliśmy choinkę, a już bukiety żonkili, bazi i tulipanów na ulicach sygnalizują nam, że powinniśmy zacząć zastanawiać się, co w tym roku pojawi się na naszym wielkanocnym stole.

Niektórzy mają swoje ulubione potrawy, bez których nie wyobrażają sobie świąt, inni lubią eksperymentować z nowymi smakami, jednak wszystkie dania z pewnością zyskują, gdy towarzyszy im lampka dobrego wina.

altWino uwydatnia smak potraw, zbawiennie wpływa na nasze trawienie i dodaje elegancji posiłkowi. Ponadto podanie do posiłku lampki odpowiednio dobranego wina z pewnością odbije się korzystnie na atmosferze rodzinnego spotkania i podkreśli wyjątkowość okazji. Jednak chociaż Polacy coraz lepiej orientują się w sztuce łączenia potraw z trunkami, to dopasowanie wina do tradycyjnych dań wielkanocnych może niektórych onieśmielać. Jeśli tak jest w twoim przypadku, skorzystaj z propozycji eksperta profesjonalnego portalu winiarskiego - Winezja.pl.alt

„Najbardziej uniwersalnym winem, które można podać w każdym momencie, nawet jako aperitif, jest pochodzące z serca Toskanii Castellani Chianti D.O.C.G (z lewej)– radzi Tomasz  Kolecki-Majewicz, Mistrz Polski Sommelierów, ekspert portalu Winezja.pl. – Jest to wytrawne, czerwone wino o rubinowoczerwonym kolorze i wyrazistym, owocowym i lekko korzennym smaku z aromatem fiołków i borówek”.

Do białych mięs i wędlin ekspert poleca białe wytrawne Tollo Aldiano Trebbiano d'Abruzzo D.O.C., z jednej z najwyżej ocenianych w międzynarodowych konkursach winiarskich winnic z regionu Abruzji. Jest to dobrze zrównoważone wino z nutą aromatu owoców tropikalnych, miodu oraz wanilii. Natomiast smak białych i czerwonych mięs i serów wspaniale uwydatni francuskie wino o pięknej czerwonej barwie i głębokim aromacie dojrzałych owoców, Dourthe Beau Mayne Bordeaux A.O.C. Rouge (z prawej).

altaltA teraz to, na co wszyscy czekamy, czyli deser. Pellegrino Rubino Dolce Marsala Fine D.O.C. (z lewej) to czerwony, naturalnie słodki, wzmocniony trunek z iście sycylijskim temperamentem. Wysoką zawartość alkoholu łagodzi subtelna słodycz wina. Idealnie komponuje się z czekoladą i wszelkiego rodzaju słodkimi deserami. Można go również podać jako aperitif. Mazurki, makowce i baby uwielbiają tokaje. Węgierski Oremus Tokaji Aszu 3 Puttonyos (z prawej) o barwie złocistego bursztynu z delikatnymi pomarańczowymi refleksami uwodzi bukietem z nutą aromatu brzoskwini, miodu i orzechów. Idealny do deserów i ciast.

„Współczesny trend polega na dopasowaniu smaku wina do danej potrawy. Daje to większą swobodę niż kierowanie się wyłącznie kolorem trunku – stwierdza Tomasz Kolecki-Majewicz. – A ponieważ gusta są różne, to niektórym będą odpowiadać jedne zestawienia, a drugim zupełnie inne. To zupełnie normalne, więc nie bójmy się eksperymentować i tworzyć własnych połączeń. Nie bójmy się zaufać intuicji”.

Pamiętajmy również o odpowiednim schłodzeniu wina przed podaniem. Każde wino ma swoją optymalną temperaturę, która uwydatnia jego atuty. Jeszcze odpowiedni kieliszek i sukces gwarantowany! Wszystkie opisane wina oraz wiele innych można znaleźć na www.winezja.pl. Podejmij decyzję, a wybrana butelka dotrze do ciebie już następnego dnia! Na www.winezja.pl znajdziesz również mnóstwo ciekawych informacji o fascynującym świecie wina, dzięki którym zabłyśniesz podczas świątecznego ucztowania. Nie zwlekaj, zajrzyj!

 


 
Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 12:47