Wpisany przez S.Z.
|
środa, 06 lutego 2019 23:17 |
Wytrawne pieczarki faszerowane frankfurterkami, serem i papryką
Pieczarki dostępne są praktycznie wszędzie. Można je przygotować na wiele sposobów. Po prostu z patelni na masełku (pycha), posiekane do jajecznicy, a także faszerowane na wiele sposobów. Jeden ze sposobów podpowiadamy...
Składniki: - 12 pieczarek - 1 paczka Frankfurterek marki Berger - 50 g żółtego sera - ¼ czerwonej papryki - 1 średnia cebula - świeży tymianek - olej do smażenia
Wykonanie: Pieczarki umyć, oczyścić, usunąć nóżki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Frankfurterki pokroić w plasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Na patelni zeszklić cebulkę. Podsmażyć kiełbaski, to samo zrobić z pokrojoną papryką. Kapelusze pieczarek wypełnić kolejno: cienką warstwą startego żółtego sera, cebulką, kiełbaską, papryką. Oprószyć świeżym tymiankiem, posypać startym serem. Kapelusze ozdobić plasterkami frankfurterek i umieścić w formie na muffiny. Pieczarki pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st.C do momentu aż ser się roztopi, a pieczarki zmniejszą się - dusząc we własnym sosie. Rada: Na czas pieczenia warto umieścić w piekarniku naczynie żaroodporne z wodą dla zapewnienia odpowiedniej wilgotności.
/źródło - / |