Wpisany przez S.Z.
|
środa, 06 lutego 2019 22:52 |
Kuleczki ziemniaczano-twarogowe ze szpinakiem - przepis
Przeważnie po rodzinnym obiedzie zostają nam ziemniaki. Nie wyrzucajmy ich. Można z nich zrobić fajne danie - kuleczki ziemniaczane. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki na kuleczki:
* 250 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków * 150 g twarogu półtłustego, np. od OSM Piątnica * 1 jajko * 1 duża garść młodego szpinaku * 5 łyżek bułki tartej * 1 łyżeczka sosu sojowego * 1 płaska łyżeczek pieprzu grubo mielonego * mąka kukurydziana lub pszenna do obtoczenia kuleczek * sól do smaku * olej rzepakowy do smażenia Składniki na dip: * 1 kubeczek jogurtu typu greckiego, np. od OSM Piątnica * 2 ząbki czosnku * sól do smaku Wykonanie: Kuleczki 1. Do ziemniaków dodać twaróg, jajko, pieprz, bułkę tartą, sos sojowy i sól do smaku. Dodać również posiekany szpinak i dokładnie wymieszać dłonią. 2. Z tak przygotowanej masy uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące i usmażyć na głębokim rozgrzanym oleju na złoty kolor. Dip Do jogurtu dodać rozdrobniony czosnek, sól do smaku i dokładnie wymieszać.
Podawać na ciepło lub zimno z dipem jogurtowo czosnkowym.
Smacznego zyczy Robert Muzyczka!
/źródło - / |