Kuleczki ziemniaczano-twarogowe ze szpinakiem - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
środa, 06 lutego 2019 21:52

Kuleczki ziemniaczano-twarogowe ze szpinakiem - przepis

Przeważnie po rodzinnym obiedzie zostają nam ziemniaki. Nie wyrzucajmy ich. Można z nich zrobić fajne danie - kuleczki ziemniaczane. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki na kuleczki:

* 250 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
* 150 g twarogu półtłustego, np. od OSM Piątnica
* 1 jajko
* 1 duża garść młodego szpinaku
* 5 łyżek bułki tartej
* 1 łyżeczka sosu sojowego
* 1 płaska łyżeczek pieprzu grubo mielonego
* mąka kukurydziana lub pszenna do obtoczenia kuleczek
* sól do smaku
* olej rzepakowy do smażenia
Składniki na dip:
* 1 kubeczek jogurtu typu greckiego, np. od OSM Piątnica
* 2 ząbki czosnku
* sól do smaku
Wykonanie:
Kuleczki
1. Do ziemniaków dodać twaróg, jajko, pieprz, bułkę tartą, sos sojowy i sól do smaku. Dodać również posiekany szpinak i dokładnie wymieszać dłonią.
2. Z tak przygotowanej masy uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące i usmażyć na głębokim rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Dip
Do jogurtu dodać rozdrobniony czosnek, sól do smaku i dokładnie wymieszać.

Podawać na ciepło lub zimno z dipem jogurtowo czosnkowym.

Smacznego zyczy Robert Muzyczka!

/źródło - /