Pięć kulinarnych pomysłów na karnawałowe spotkania Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
niedziela, 20 stycznia 2019 16:26

Pięć kulinarnych pomysłów na karnawałowe spotkania

Proste w przygotowaniu, smaczne i efektowne

Domowe spotkania z przyjaciółmi przeżywają swój wielki renesans, a szczególnie często organizujemy je w karnawale. To świetny sposób na szampańską zabawę, nie wymagający wielkich przygotowań, eleganckich strojów, ani wystawnego menu. Grono najbliższych, dobra muzyka, orzeźwiające koktajle i oryginalne przekąski - to najprostszy przepis na idealny karnawałowy wieczór.

Jakie pozycje sprawdzą się najlepiej w karnawałowym menu? Z pewnością te, które można przygotować szybko i prosto, łatwe w serwowaniu i efektownie prezentujące się na stole. Najbardziej popularne są różne formy przekąsek – warto jednak zaskoczyć gości, a tradycyjne koreczki czy kanapki zastąpić bardziej oryginalnymi propozycjami kulinarnymi. Najważniejsze jednak, by ich przygotowanie nie oznaczało długich godzin spędzonych w kuchni.

1. Przekąski mięsne w tempurze – w tempurze można przygotować dowolne składniki. W ten sposób często podawane są ryby i owoce morza, jednak doskonale smakować będą również przekąski mięsne. Danie można urozmaicić, przekładając przekąski mięsne usmażonymi krótko w chrupiącym cieście warzywami, np. papryką, rzodkiewką, brokułem, cebulą czy pieczarkami.

Salamitki i mini snacki w tempurze
Składniki:
- 1 opakowanie salamitek pleśniowych Sokołów
- 1 opakowanie Mini snacków wędzonych Sokołów
- 50 g mąki pszennej
- 50 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- woda (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
- 1 jajko
- olej do smażenia
- sól, pieprz, 2 szczypty ostrej papryki
- warzywa – brokuły, cebula, papryka, pieczarki, rzodkiewki
- sos słodko-kwaśny

Sposób przygotowania:
Tempura: Mąkę kukurydzianą lub ziemniaczaną wymieszać z mąka pszenną. Dodać jajko, zimną wodę, szczyptę soli, papryki i pieprz. Energicznie wymieszać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
W dużym garnku rozgrzać olej. Na drewniane patyczki do szaszłyków nadziewać naprzemiennie przekąski mięsne i małe kawałki warzyw. Całość zanurzyć w tempurze, a następnie smażyć ok. 2 min. w gorącym tłuszczu, do uzyskania złotego koloru. Przekąski ostrożnie wyjąć i odłożyć na papierowy ręcznik w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. Podawać z sosem słodko-kwaśnym.

2. Finezyjna kanapka – prawdziwym „must have” w imprezowym menu są z pewnością sałatki. Sałatkę warto jednak zaserwować w oryginalny sposób – np. tworząc finezyjną kanapkę.
Składniki:
- 1 opakowanie Salami chips Sokołów
- 3 sucharki
- 1 nieduże awokado (1 łyżka soku z cytryny, 1 ząbek czosnku, mielone płatki chili, sól himalajska)
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
- 1/3 papryki czerwonej
- 5 podgrzybków marynowanych
- 1 garść listków pietruszki ozdobnej
- kilka kropli oleju lnianego
Przygotowanie:
Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, wyjąć łyżką miąższ i rozgnieść go dokładnie widelcem na gładką pastę. Skropić cytryną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz mielone płatki chili. Całość dokładnie wymieszać. Salami Chips pokroić w paseczki. Podgrzybki wyjąć z zalewy, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę pokroić na cienkie paseczki. W miseczce połączyć Salami Chips, paprykę, odcedzoną kukurydzę, grzybki, pietruszkę oraz dodać kilka kropli oleju lnianego. Sucharki pokryć pastą z awokado, a następnie nałożyć na nie zawartość miseczki.

3. Tortille – świetna alternatywa dla kanapek. Ekspresowe w wykonaniu, świetnie się komponują z różnego rodzaju dodatkami – zarówno mięsnymi, jak i warzywnymi. Doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Quesadilla z szynką
Składniki:
- Szynka Basiuni Sokołów
- 2 szt. tortilli
- 200 g sera żółtego
- miks papryk
- cebula
Przygotowanie:
Tortillę przez 2 minuty podgrzewać na patelni. Posypać startym żółtym serem. Położyć szynkę i posypać żółtym serem, pokrojoną w paski papryką oraz posiekaną cebulą. Na całość położyć placek tortilli. Podgrzewać na patelni przez 2 minuty z każdej strony.

 

Vege wrapy
Składniki:
- 1 op. tortilli
- Hummus Premium „Z gruntu dobre”
- 1 marchewka
- 1 ogórek
- 1 cebula
Przygotowanie:
Warzywa pokroić w cienkie plastry. Tortillę posmarować hummusem. Na placek położyć warzywa. Całość zwinąć.

4. Arancini – w kuchni sycylijskiej arancini przygotowywane są z ryżu i kryją w sobie smakowity farsz. Można je przygotować również w inny sposób – z pasty warzywnej, z dodatkiem kabanosów.

 

Arancini z pasty warzywnej z kabanosami
Składniki:
- 1 opakowanie Kabanosów polskich lub francuskich Sokołów
- 1 opakowanie dowolnej pasty warzywnej „Z gruntu dobre”
- 2 szalotki
- bułka tarta
- 1 rozmącone jajko
- natka pietruszki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Kabanosy i szalotki pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni, na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Pastę warzywną „Z gruntu dobre” przełożyć do miski, dodać podsmażone kabanosy i wszystko dokładnie wymieszać. Uformować małe kulki, obtoczyć je w jajku i bułce tartej. Tak przygotowane arancini smażyć w głębokim, gorącym tłuszczu. Gdy kulki będą złoto-brązowe, ostrożnie je wyjąć i odłożyć na ręcznik papierowy w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu.

5. Ziemniaki Hasselback – każdy, kto spróbował ziemniaków Hasselback, doskonale wie, że smakują zupełnie inaczej niż te pieczone tradycyjnie. Cienko ponacinane, delikatnie rozchylają się podczas pieczenia, zyskując wyjątkową chrupkość.

Pieczone ziemniaki Hasselback z salami chips
Składniki:
- 1 opakowanie Salami chips Sokołów
- 8 ugotowanych ziemniaków w mundurkach
- 100 g utartego żółtego sera
- 180 g jogurtu greckiego
- 1-2 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki naciąć co 1-2 mm. W przerwy na przemian włożyć salami chips i ser. Ziemniaki zapiekać 10 min. w temperaturze 180oC. W miseczce wymieszać jogurt grecki z drobno posiekanym czosnkiem i tymiankiem. Dokładnie wymieszać i przyprawić solą oraz pieprzem do smaku.

/źródło - /