Wpisany przez S.Z.
|
piątek, 18 stycznia 2019 11:49 |
Przepis na sycący, domowy chleb konopny na zakwasie, wzbogacony ziarnami konopi
Przepis na wspaniały domowy chleb, który podbija podniebienie smakiem i urzeka świeżością. Dodatek mąki konopnej i ziarnem konopi nadaje charakteru i oryginalności temu chlebowemu wypiekowi, a właściwości mąki konopnej podbijają jego wartość odżywczą. Każdy może śmiało zmierzyć się z wypiekiem tego chleba, który z pewnością stanie się przysmakiem i wartościową pozycją w codziennym, zdrowym menu.
Składniki: * 450 g mąki pszennej typ 450 * 100 g mąki konopnej Ol’Vita * 200 g zakwasu żytniego * 350 ml letniej wody * 1 łyżeczka soli * 1 łyżka miodu * 2 – 3 łyżki rozgniecionych ziaren konopi siewnej do posypania chleba
Przygotowanie • Do odmierzonej ilości wody dodać mąkę pszenną, mąkę z ziaren konopi Ol’Vita, zakwas, miód i sól • Całość wymieszać i wyrobić na ciasto mikserem przez ok 5 minut • Ciasto przełożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia • Wierzch posypać ziarnami konopi • Foremkę z ciastem wstawić do ciepłego piekarnika zagrzanego do temp ok 30 - 35°C • Pozostawić tam chleb do leżakowania na ok 4-5 godzin • Po leżakowaniu chleb upiec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 60 minut.
Wskazówka: Ziarna konopi można dodać dodatkowo do ciasta podczas wyrabiania mikserem, ciasto można wzbogacić także innymi ulubionymi ziarnami np. sezamem lub słonecznikiem.
Gotowe! Smacznego! Więcej zdrowych inspiracji na www.olvita.pl
/źródlo - / |
Poprawiony: piątek, 18 stycznia 2019 11:56 |