Soczewiaki: Regionalny przysmak z Podlasia, idealny na Karnawał - przepis |
Wpisany przez S.Z. |
czwartek, 10 stycznia 2019 16:46 |
Soczewiaki: Regionalny przysmak z Podlasia, idealny na KarnawałKarnawał to nie tylko czas przyjęć, ale i przepysznych przekąsek, którymi częstujemy gości. Idealne menu na spotkania w gronie znajomych to takie, które jest jednocześnie pożywne, apetyczne i proste do zjedzenia szczególnie wtedy, gdy nie planujemy spędzić całego wieczoru przy stole.
Nieznaną, niemniej zdecydowanie wartą wypróbowania potrawą, która z powodzeniem uzupełni stół przystawek i przekąsek, są soczewiaki, na Litwie występujące pod nazwą kakory. Te wywodzące się z kuchni pogranicza polsko-litewskiego miękkie bułeczki ziemniaczane wypełnione są treściwym nadzieniem ze zmielonych nasion soczewicy zmieszanych z usmażoną na złoto cebulką. Częstym dodatkiem jest również boczek, który w wersji wegetariańskiej zamienić możemy na równie sycące wiórki ulubionego sera żółtego. Soczewiaki smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. A jeśli przygotujemy ich zbyt wiele, nic nie stoi na przeszkodzie, by kolejnego dnia ponownie zapiec je w piekarniku, dzięki czemu będą jeszcze bardziej chrupiące. Dodatkowego smaku nabiorą dzięki odrobinie dowolnego sosu – majonezowego, serowego, chrzanowego, pomidorowego lub pikantnego z chili. Soczewiaki z serem PodlaskimPrzepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni DKK Składniki na farsz: Wykonanie: Składniki na ciasto: Wykonanie: /źródło - / |