Soczewiaki: Regionalny przysmak z Podlasia, idealny na Karnawał - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 10 stycznia 2019 15:46

Soczewiaki: Regionalny przysmak z Podlasia, idealny na Karnawał

Karnawał to nie tylko czas przyjęć, ale i przepysznych przekąsek, którymi częstujemy gości. Idealne menu na spotkania w gronie znajomych to takie, które jest jednocześnie pożywne, apetyczne i proste do zjedzenia szczególnie wtedy, gdy nie planujemy spędzić całego wieczoru przy stole.

Nieznaną, niemniej zdecydowanie wartą wypróbowania potrawą, która z powodzeniem uzupełni stół przystawek i przekąsek, są soczewiaki, na Litwie występujące pod nazwą kakory. Te wywodzące się z kuchni pogranicza polsko-litewskiego miękkie bułeczki ziemniaczane wypełnione są treściwym nadzieniem ze zmielonych nasion soczewicy zmieszanych z usmażoną na złoto cebulką. Częstym dodatkiem jest również boczek, który w wersji wegetariańskiej zamienić możemy na równie sycące wiórki ulubionego sera żółtego. Soczewiaki smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. A jeśli przygotujemy ich zbyt wiele, nic nie stoi na przeszkodzie, by kolejnego dnia ponownie zapiec je w piekarniku, dzięki czemu będą jeszcze bardziej chrupiące. Dodatkowego smaku nabiorą dzięki odrobinie dowolnego sosu – majonezowego, serowego, chrzanowego, pomidorowego lub pikantnego z chili.

Soczewiaki z serem Podlaskim

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni DKK

Składniki na farsz:
• 1 szklanka zielonej soczewicy
• 2 cebule
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• 3 łyżki masła
• 3 ząbki czosnku
• 1 łyżka majeranku
• 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
• 200 g sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki
• sól i pieprz czarny do smaku

Wykonanie:
Soczewicę wypłukać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Zmielić na maszynce do mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoty kolor na oleju. Dodać soczewicę, masło, rozdrobniony czosnek i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać, wyrobić ręką i odstawić do wystygnięcia. Do zimnego farszu dodać utarty na grubych oczkach ser i całość ponownie wymieszać.

Składniki na ciasto:
• 1 kg ziemniaków
• 5 łyżek mąki ziemniaczanej
• 5 łyżek mąki pszennej
• sól do smaku
• jajko
• czarnuszka, czarny sezam lub kminek do posypania

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować do miękkości. Odcedzić, ugnieść i odstawić do wystygnięcia. Dodać dwa rodzaje mąki, sól do smaku i połowę roztrzepanego jajka. Zagnieść ciasto, wyłożyć na stolnicę i podsypując mąką pszenną uformować z niego wałek.
Odrywać po kawałku ciasta, spłaszczyć i na środek nałożyć łyżkę farszu, a następnie zamknąć go w środku ciasta. Uformować soczewiaki w kształcie krokieta lub pieroga. Tak przygotowane ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować pozostałym jajkiem, nakłuć w paru miejscach widelcem i posypać czarnuszką, sezamem lub kminkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190oC przez około 30 minut, aż do ładnego zarumienienia.
Smacznego!
Więcej przepisów kulinarnych, regionalnych i nie tylko, na www.msm-monki.pl.

/źródło - /