„Finger food” na domowe imprezy - przepisy |
Wpisany przez S.Z. |
środa, 02 stycznia 2019 18:13 |
„Finger food” na domowe imprezyKarnawał to czas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. To doskonały pretekst, by przygotować dla bliskich ucztę pełną wyrazistych smaków i kolorów. Warto w tym celu zasięgnąć inspiracji z kuchni Orientu, która jest wprost stworzona do dzielenia się przy wspólnym stole! Przedstawiamy przepisy na bliskowschodnie przysmaki „na jeden gryz”.
Niewielkie, acz aromatyczne i sycące. Trudno o lepszy „finger food”, czyli poręczne danie do jedzenia palcami, niż soczyste falafele. Jednak przyrządzenie domowej wersji tego przysmaku może być czasochłonne. Może... ale na szczęście nie musi. Dzięki gotowej mieszance mąki z ciecierzycy i klasycznych przypraw z łatwością przygotujesz talerz chrupiących kuleczek, które posłużyć ci mogą za bazę do oryginalnych, orientalnych koreczków. Możesz też podać je z sosem w roli smakowitego dipu. Z kolei rześki, zielony sos z tahini ożywi sprawdzone sałatki, nadając im bliskowschodniego charakteru. Jeśli do kompletu podasz swoim bliskim talerz lekkich, ogórkowych przystawek z hummusem, możesz liczyć na to, że nikt nie wstanie od stołu, dopóki z niego nie znikną! Falafelowa uczta z aksamitnym sosemSkładniki: Ogórkowe gryzki z hummusemSkładniki: Zielony sos z tahiniSkładniki: Więcej informacji o marce Jasmeen można znaleźć na stronie www.levant.pl /źródło - / |
Poprawiony: środa, 02 stycznia 2019 18:23 |