Zimowe smaki – herbata na trzy sposoby - przepisy |
Wpisany przez S.Z. |
środa, 02 stycznia 2019 17:42 |
Zimowe smaki – herbata na trzy sposobyKiedy za oknem pojawia się śnieg, deszcz oraz przenikliwy wiatr, to nic tak nie poprawia zimowego nastroju jak kubek gorącej herbaty. Są takie smaki i składniki, które przenoszą nas do czasów dzieciństwa i wprawiają w dobry nastrój. Chcąc przeżyć kilka chwil beztroski, warto przygotować herbatę według przepisów ekspertów marki Akbar.
Cynamon, pomarańcze, goździki i anyż to składniki jednoznacznie kojarzące się z zimą. Mimo tego, że są dostępne dla nas każdego dnia, to właśnie wtedy wykorzystujemy je do ciast, napojów czy nawet dań wytrawnych. Nadają potrawom nie tylko wspaniałego smaku, ale również wyjątkowego aromatu, który rozchodzi się po całym domu i sprawia, że wracamy wspomnieniami do lat dzieciństwa. Herbata z pomarańczą i anyżemAnyż gwieździsty to przyprawa, która swoje zastosowanie znalazła nie tylko w kuchni, ale również w przemyśle farmaceutycznym. Występujący w nim olejek ma działanie bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne oraz moczopędne. Napar z anyżu będzie również doskonały na świąteczne przejedzenie – pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Herbata z cynamonem i jabłkiemDodatek cynamonu do dań powoduje, że stają się bardziej aromatyczne i intensywniejsze w smaku. Podobno już pół łyżeczki cynamonu spożytej w ciągu dnia pozwala obniżyć poziom cholesterolu oraz wyregulować poziom cukru we krwi. Przyprawa idealnie nadaje się nie tylko do dań słodkich, ale również do mięs. Będzie również przydatna w przypadku osób chcących zrzucić zbędne kilogramy – cynamon przyśpiesza przemianę materii w organizmie. Herbata z mlekiem i kardamonemMleko i przyprawy korzenne to połączenie, które mocno kojarzy się ze śniegiem za oknem i świątecznymi chwilami. Dodając do tej mieszkanki aromatyczną, cejlońską herbatę, wzbogacamy napój o wyjątkowy smak i aromat lankijskich liści. Dodatkowo kardamon łagodzi niestrawność, zgagę czy nudności. Warto także pamiętać, że przyprawa ta sprawdza się przy niejadkach, gdyż wzmaga apetyt. /źródło - / |
Poprawiony: środa, 02 stycznia 2019 18:04 |