Bożonarodzeniowy stół – Święta inaczej - przepisy dań z ryb |
Wpisany przez S.Z. |
środa, 19 grudnia 2018 09:31 |
Bożonarodzeniowy stół – Święta inaczejTo niewątpliwie jeden z najbardziej magicznych momentów w roku, które spędzamy w gronie naszych najbliższych, czas odpoczynku i radości. Urzekający zapach choinki, niezapomniane smaki przygotowanych z miłością potraw, starannie zapakowane prezenty, a także wspólne świętowanie z najbliższymi przy stole... Przed nami najwspanialszy, a już na pewno najsmaczniejszy czas w roku – święta Bożego Narodzenia!
Każdy z nas w tym magicznym czasie dokłada wszelkich starań, aby spędzić święta w otoczeniu rodziny, która będzie rozkoszować się przygotowanymi przez nas daniami wigilijnymi. Jednak przyrządzenie dwunastu różnorodnych potraw to nie lada wyzwanie nawet dla najlepszych kucharek i kucharzy. Co roku w Wigilię zastajemy potrawy tradycyjne, przygotowane według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie, takie jak barszcz czerwony z uszkami, zupa grzybową, postna kapusta z grzybami, pierogi, karp i kutia. Na wigilijnym stole znajdują się dania bezmięsne, a także ryby. Choć w zależności od regionu dania wigilijne różnią się od siebie, to od najdawniejszych czasów na polskich stołach królował karp. Obecnie coraz częściej przemycamy wśród świątecznych potraw także inne ryby takie jak np. śledź czy łosoś norweski. W te święta z pewnością możemy pozwolić sobie na odrobinę kulinarnych wariacji i sięgnąć po różne gatunki ryb. Wszystko po to, aby nie tylko odczarować kulinarną rutynę, ale przede wszystkim zaskoczyć członków naszej rodziny wigilijnymi potrawami w zupełnie nowej odsłonie. Chcesz w tym roku przygotować bogate w składniki odżywcze i nieco lżejsze dania na Boże Narodzenie? Poznaj wyjątkowe (i łatwe w przygotowaniu) przepisy na przepyszne dania z rybami w roli główniej, dzięki którym Twoje święta będą nie tylko niebiańsko smaczne, ale też zdrowe! Gravlax świąteczny z sosem jogurtowo – koperkowym Składniki Pierogi z wędzonym i świeżym łososiem Składniki Farsz Przygotowanie Filety świeżego łososia norweskiego opłukać, następnie odciąć skórkę i osuszyć. Upiec w piekarniku bez przykrycia. Rybę odparować, osuszyć na papierowym ręczniku i podzielić na większe części wyjmując ości. Drobno posiekać nożem. Wymieszać z posiekanym łososiem wędzonym, serem ricotta, jajkiem, parmezanem i koperkiem. Doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby dodać więcej startego parmezanu, nadzienie nie powinno być rzadkie. Podzielić ciasto na 4 części i rozwałkowywać na cienkie placki. Małą szklanką wycinać kółka , na środek nakładać po pełnej łyżeczce farszu. Składać na pół i zlepiać dokładnie brzegi, układać na stolnicy. W dużym garnku zagotować osoloną wodę i włożyć pierwszą partię pierogów. Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować pierogi przez około 2 minuty, aż będą miękkie. Wyłowić łyżką cedzakową na talerz. Podawać skrapiając sokiem z cytryny lub z sosem z roztopionego na patelni masła i śmietanki. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pikantne śledzie z jabłkiem w sosie śmietanowo - musztardowym Składniki Przygotowanie Pieczony dorsz z kremowym sosem chrzanowym Składniki Przygotowanie Świąteczna terrina z wędzonym łososiem i zielonym ogórkiem Składniki Przygotowanie Ogórka przyciąć do długości formy, następnie obieraczką do warzyw wycinać długie i cienkie plastry, odrzucając te będące skórką. Wycinać plasterki do momentu aż zobaczymy nasiona. Powtórzyć czynność obierając ogórka z każdej strony. Osuszyć plasterki ogórka na ręczniku papierowym. Połowę plasterków ogórka ułożyć wzdłuż formy, jeden obok drugiego. Przykryć kolejną porcją masy z łososia, wyrównać i znów ułożyć plasterki ogórka. Położyć pozostałą część masy, wyrównać powierzchnię i zamknąć terrinę wystającymi plasterkami łososia oraz folii. Włożyć na noc do lodówki. Pokroić na plastry i podawać z ćwiartkami cytryny do skrapiania. /źródło - / |