Sos do spaghetti |
Wpisany przez Dziadek Funiek |
wtorek, 31 marca 2009 13:11 |
Sos do spaghetti
Naprawdę nie ma nic prostszego, a zarazem bardzo smacznego i błyskawicznego do zrobienia, jak spaghetti z dobrym sosikiem. Dobre spaghetti ma dwie tajemnice. Dobrze ugotowany, dobry makaron i odpowiedni sos. Jest to bardzo proste, tak proste, że aż… można wszystko zepsuć. Ważne aby makaron był ugotowany – „aldente”, czyli tak nie zupełnie do końca, ale jednak do końca. Pamiętajmy aby przed odcedzeniem makaronu, nalać do garnka z nim, troszkę oliwy z oliwek (może być olej), zamieszać i dopiero odcedzić. Długie kluski nie będą się wtedy kleiły. Oczywiście, jak kto woli można makaron rozgotować….nie polecam jednak tego. Sosik. Ostatnio zrobiłem go tak. Kupiłem w sklepie należącym do pewnej niemieckiej sieci handlowej na literkę „L”, półlitrowy, w kartoniku, włoski przecier pomidorowy o konsystencji ketchup – u (po naszemu keczupu lub keczapu), do tego dodałem mały słoiczek rodzimego przecieru pomidorowego z ziołami (tak się on nazywa – z ziołami.). Wszystko to do garnka z dodatkiem ½ kg mielonego mięsa wołowo – wieprzowego oraz 2 posiekanymi ząbkami czosnku (może być więcej jeśli ktoś lubi). W między czasie, 3 duże cebule należy posiekać i przed dodaniem do garnka z sosem, solidnie podsmażyć na brązowo, oczywiście na oliwie z oliwek (niewielka ilość). Wszystko to razem zmieszać i poddusić ok.20 – 30 minut można też dłużej. Sos gdyby był za gęsty należy „rozprowadzić” wodą. Po ugotowani zebrać łyżką nadmiar tłuszczu który się wydobędzie z mięsa i pozbyć się go (podobno niezdrowe paskudztwo). Podawać z czerwonym winkiem, byle nie z lodówki, raczej w temperaturze pokojowej.
|
Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 11:00 |