Produkcja czarnej herbaty Drukuj Email
Wpisany przez W.P.   
wtorek, 11 grudnia 2018 12:27

Produkcja czarnej herbaty

Czarna herbata jest najpopularniejszym rodzajem napoju, po który sięgamy niemalże codziennie. Wbrew pozorom posiada wiele odmian, które wyróżniają się swoim niepowtarzalnym aromatem i smakiem. Za sprawą niezliczonej ilości dobroczynnych składników pobudza, poprawia koncentrację, ułatwia trawienie oraz pozytywnie wpływa na kondycję naszych zębów, włosów i paznokci. Czarna herbata pochodzi z wielu zakątków świata, dlatego jej droga z plantacji do naszych filiżanek jest naprawdę długa i pracochłonna.

Czarna herbata - główne etapy produkcji

Więdnięcie

Cały proces produkcji czarnej herbaty rozpoczyna się od zbierania liści z krzewów. Najmłodsze pędy roślin stanowią surowiec do produkcji herbaty. W większości za zbiory są odpowiedzialne specjalne maszyny, jednak bywa, że na niektórych plantacjach tym etapem zajmują się nadal ludzie. Po zerwaniu liście są poddawane więdnięciu. Proces ten może przebiegać w sposób naturalny, czyli na świeżym powietrzu. Wtedy trwa od 18 do 20 godzin. Innym sposobem, znacznie krótszym jest zastosowanie specjalnych pomieszczeń, w których zachodzi wymuszony obieg powietrza, a liście są poddawane wysokiej temperaturze. W ten sposób zostają przygotowane do następnego etapu, czyli skręcania.

Skręcanie i fermentacja

Pod naciskiem maszyny liście nie są łamane, a skręcane. Dzięki temu zaczynają uwalniać soki, co przyczynia się do rozpoczęcia procesu fermentacji już podczas rolowania. Jest to jeden z podstawowych procesów przy produkcji czarnej herbaty. W czasie jego trwania zachodzą reakcje chemiczne, a tym samym tworzy się charakterystyczny dla tego rodzaju smak i aromat. Człowiek, obserwujący cały proces, określa kiedy należy przerwać proces fermentacji.

Suszenie liści

Ostatnim krokiem jest suszenie, które pozwala obniżyć poziom zawartości wody w liściach. Jest to również ważny etap dla zachowania odpowiedniego smaku. Najczęściej liście suszy się przy użyciu suszarek z ciepłym powietrzem.

Pozytywne przeprowadzenie całego procesu pozwala uzyskać produkt wysokiej jakości, a my codziennie możemy cieszyć się jego niezapomnianym smakiem. Więcej na temat czarnej herbaty na https://www.czasnaherbate.net/herbaty-czarne-c-2_1.html.