Perfekcyjne crème brûlée i suflet czekoladowy - przepisy |
Wpisany przez S.Z. |
niedziela, 09 grudnia 2018 15:34 |
Odkryj tajemnicę francuskich deserów - perfekcyjne crème brûlée i suflet czekoladowyUwielbiasz francuskie desery, jednak obawiasz się, że te wykonane własnoręcznie nie sprostają Twoim oczekiwaniom? Poznaj nasze patenty i przekonaj się jak w szybki i prosty sposób samodzielnie przygotować pyszności rodem z najlepszej restauracji!
Francuska kuchnia słynie nie tylko z wykwintnych dań, ale i finezyjnych deserów. Najpopularniejsze z nich to suflet czekoladowy, crème brûlée . Uchodzą one jednak za niezwykle trudne w przygotowaniu. Co sprawia, że większość osób mimo dużych umiejętności cukierniczych, obawia się ich przygotowywania? Suflet czekoladowy – palce lizać!Zanim rozwiążemy tę zagadkę warto dowiedzieć się czym charakteryzują się wyżej wymienione desery. Suflet to rodzaj wypieku na gorąco, przyrządzanego na bazie utartych z cukrem lub masłem żółtek jaj oraz piany z białek. Idealnie przyrządzony powinien mieć konsystencję lekkiej pianki z wilgotnym wnętrzem. Pieczony za długo będzie zupełnie suchy (niczym babka), niedopieczony stanie się zaś zwykłym zakalcem. Co gorsza - nawet ten pozornie perfekcyjnie przygotowany może okazać się klapą, gdyż nieostrożnie wyjęty z piekarnika ma tendencję do opadania. Jak zapobiec sufletowej wpadce? Najlepiej zaopatrzyć się w precyzyjny termometr do pieczenia, taki jak wielofunkcyjny termometr marki Leifheit. Posiada on jednocześnie dwie praktyczne funkcje: umożliwia kontrolę temperatury w piekarniku, a za pomocą długiego czujnika ze stali szlachetnej mierzy i wyświetla także temperaturę wewnątrz potrawy. Co ważne, obydwie skale można odczytać jednocześnie, dzięki czemu temperatura pieczenia będzie zawsze pod kontrolą. A właśnie odpowiednia temperatura pieczenia w dużej mierze odpowiada za sukces naszego deseru! Delikatny crème brûlée z karmelizowanym cukremJakie trudności napotkamy przy przyrządzaniu crème brûlée? Przede wszystkim są to właściwe proporcje ciasta, odpowiednie połączenie składników oraz karmelizacja cukru na powierzchni deseru. Jak ułatwić sobie to zadanie i w jakie akcesoria warto zainwestować? Pierwszy na liście niezbędników jest zestaw do crème brûlée, np. marki Leifheit. Zajdziesz w nim wszystko, co będzie Ci potrzebne do przyrządzenia tego deseru. W zastawie znajdują się cztery ceramiczne naczynia żaroodporne oraz wygodny palnik do karmelizowania cukru. Idealnie dobrana wysokość oraz średnica foremek Leifheit pozwala na równomierne upieczenie i zastygnięcie kremu. Palnik pomaga zaś wykończyć deser w iście mistrzowskim stylu, dzięki czemu będzie wyglądał jak z najlepszej 5 – gwiazdkowej restauracji. Co jeszcze warto mieć w kuchni, by sprawnie przygotować każdy wypiek? Z pewnością miskę Mix&bake! To wyjątkowo wygodne naczynie nie tylko ułatwia mieszanie, ale także umożliwia kontrolowanie bałaganu w kuchni – a to wszystko, dzięki poręcznej przykrywce zapobiegającej rozchlapywaniu. Co równie ważne, pokrywka szczelnie zamyka i zabezpiecza zawartość miski przed utratą aromatu – możesz, więc przechowywać w niej żywność w lodówce. Świetny patent! Sprawdzony przepis na crème brûlée5 świeżych żółtek, Nasz przepis na suflet czekoladowy80 g gorzkiej czekolady 70%, Z pomysłowymi pomocnikami marki Leifheit pieczenie ciast i deserów jest prawdziwą przyjemnością. Od teraz Twoje crème brûlée będzie zawsze zwieńczone idealnie chrupiącą, karmelizowaną skorupką, a suflet czekoladowy nigdy nie opadnie. Zadziw swoich bliskich i zafunduj im ucztę w iście francuskim stylu. Już wiesz co zaserwujesz na deser. Smacznego! /źródlo - / |