Zatar – z czym to się je? - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
środa, 05 grudnia 2018 14:42

Zatar – z czym to się je? - przepis

Czy w twojej kuchni powiało nudą? Kurczowo trzymasz się sprawdzonych przepisów, dodatków i przypraw? Daj się porwać egzotycznemu smakowi zataru – mieszanki ziół i zmielonych owoców sumaku. Z czym najlepiej komponuje się ten tajemniczy składnik?


 

Zatar to tradycyjna bliskowschodnia mieszanka przypraw, w której skład wchodzą tymianek, sumak i prażone nasiona sezamu. W zależności od regionu (lub gustu kucharza), zawierać może także oregano lub kolendrę. Swój charakterystyczny, lekko kwaskowy smak zawdzięcza sumakowi – przyprawie z suszonych i zmielonych owoców, pochodzących z niepozornego śródziemnomorskiego krzewu.
Dzięki swojej wyważonej i sprawdzonej kompozycji, zatar idealnie nadaje się do przyprawiania mięs i ryb. Kwaskowy, lekko cierpki smak oznacza, że zatarem można z powodzeniem zastąpić marynaty z dodatkiem soku z cytryny. Gdy zaś chodzi o podstawę bliskowschodniej kuchni, czyli warzywa, trudno znaleźć wśród nich takie, które nie stają się lepsze z dodatkiem zataru. Przyprawa ta odmienia i wzbogaca smak codziennych składników, takich jak pieczona marchew, podsmażane ziemniaki czy surowy kalafior. Doskonale nadaje się także do dań śniadaniowych – świadczy o tym zwyczaj posypywania zatarem hummusu i twarożku. Od czego więc zacząć? Proponujemy przepis na tradycyjny chlebek naan, który doskonale eksponuje potencjał kulinarny tej mieszanki przypraw i łagodnie wprowadza w nowy świat pełen orientalnych smaków.

Chlebek naan z zatarem i czarnuszką

Jeśli chcesz, by twoje pieczywo nabrało charakteru, czarnuszka i zatar to sprawdzony duet właśnie dla ciebie. Jak wiele bliskowschodnich przypraw, mają one nie tylko ciekawy smak, ale i nadają potrawie interesującej tekstury. To ważne zwłaszcza w przypadku delikatnego na ogół pieczywa naan. Jeśli będąc w indyjskiej restauracji pokochałeś tę przekąskę, spróbuj wykonać ją samodzielnie! Dzięki aromatycznym przyprawom okaże się jeszcze lepsza, niż w knajpce czy sklepie.
Składniki:
• 4 szklanki mąki
• 1 szklanka mleka
• 2 łyżeczki drożdży instant
• 1 łyżeczka masła (najlepiej klarowanego)
• Szklanka jogurtu naturalnego
• 1 łyżeczka nasion czarnuszki
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżka zataru (np. marki Jasmeen)
• ½ szklanki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
• Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, czarnuszkę i proszek do pieczenia. Dobrze wszystko wymieszaj.
• W rondelku podgrzej mleko, aż będzie letnie lub zbliżone do temperatury pokojowej.
• W osobnej misce dokładnie wymieszaj jogurt, mleko i stopione masło. Następnie dodaj je do miski z mąką.
• Mieszaj ciasto, aż zlepi się w kulę. Ugniataj je, aż będzie wystarczająco elastyczne, by ukształtować z niego bochenki. Podziel ciasto na 8 równych części. Każdą z nich rozciągnij aż będzie miała owalny kształt i około 1,5 cm grubości.
• Na blasze pokrytej papierem do pieczenia rozłóż 2-3 chlebki i piecz przez około 15 minut na środkowej półce. Jeśli wierzch nie zbrązowieje, możesz pod koniec pieczenia przestawić je wyżej.
• Po wyjęciu z piekarnika skrop chlebki oliwą z oliwek oraz posyp szczyptą zataru. Podczas gdy piec się będą kolejne chlebki, te upieczone odłóż do chlebaka lub w inne ciepłe miejsce.
• Gotowe chlebki naan podawaj z hummusem lub sosem tzatziki.
Przyprawę Zatar marki Jasmeen kupić można pod adresem www.sklep.smacznego.pl  w cenie 6,49 zł za 100g.

Więcej informacji o marce Jasmeen można znaleźć na stronie www.levant.pl

/źródło - /

Poprawiony: środa, 05 grudnia 2018 14:55