Idealne dopełnienie – bogactwo ziół i przypraw w kolekcji bliskowschodnich przepisów Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 04 grudnia 2018 14:20

Idealne dopełnienie – bogactwo ziół i przypraw w kolekcji bliskowschodnich przepisów

Jeśli cynamon to do szarlotki, mięta najlepiej do lemoniady, a chilli do mięsa? Wcale tak nie musi być! Doskonałym tego przykładem są potrawy kuchni Bliskiego Wschodu, w której aromatyczne zioła i przyprawy występują w często zaskakujących połączeniach, dodawane, osobno lub w formie charakterystycznych mieszanek, do dań głównych i deserów.

Kuchnia Bliskiego Wschodu w zasadzie nie istnieje bez całego wachlarza wyrazistych ziół i przypraw, co w swojej najnowszej książce „Szafran, mięta i kardamon” potwierdza Samar Khanafer – w połowie Polka, w połowie Libanka, znawczyni kuchni arabskiej, blogerka i uczestniczka telewizyjnego kulinarnego show MasterChef. Część przepisów z jej książki dostosowanych zostało do przygotowania w urządzeniu Thermomix® i dostępnych jest także w ramach kolekcji przepisów na Cookidoo® – platformie z przepisami na Thermomix® *.

Słynny kardamon i nieco tajemniczy sumak

W kuchni Bliskiego Wschodu nie brakuje kminu rzymskiego, kurkumy, szafranu, kolendry, cynamonu czy anyżu. W szerokim wachlarzu przypraw z tego regionu szczególne miejsce zajmuje kardamon. Dzięki ostremu, korzennemu, ale też słodkiemu smakowi i cytrynowo-imbirowemu zapachowi, kardamon z powodzeniem sprawdza się jako element głównych dań, ale też wyrafinowanych deserów. W kolekcji przepisów na Thermomix® „Kuchnia Bliskego Wschodu II” od Samar Khanafer znajdziemy więc kardamonową chałwę w sam raz do kawy, delikatny, kardamonowy mus z chałwą, granatem i pistacjami, a także idealną do chrupiących bułeczek szybką konfiturę z cytrusów przyprawioną kardamonem.
Niezwykle ciekawą, ale też nieco tajemniczą przyprawą jest czerwono-bordowy sumak, pozyskiwany w wyniku zmielenia wysuszonych jagód dziko rosnącego krzewu sumaka. Stosowany często jako zamiennik cytryny ze względu na swój cierpki i kwaskowaty smak, sumak jest szczególnie doceniany za swoje antyoksydacyjne właściwości. Stanowi świetny dodatek do marynat i past, jak tuńczykowa pasta, którą według przepisu Samar Khanafer, przygotujemy z pomocą urządzenia Thermomix® w kwadrans.

Bliskowschodnie mieszanki

W kuchni Bliskiego Wschodu rzadko kiedy używa się pojedynczych przypraw i ziół. Dzięki stosowaniu od wieków połączeń kilku albo nawet kilkunastu różnych przypraw powstały specjalne, bliskowschodnie mieszanki, które decydują o niepowtarzalnym smaku doprawionych nimi potraw. Jedną z nich jest tradycyjna, arabska harrisa, czyli ostra pasta, której podstawą są ostre papryczki, czosnek i oliwa oraz wybrane zioła. Domową harrisę możemy przygotować sami! Zadanie to ułatwi urządzenie Thermomix®, w którym dzięki funkcji rozdrabniania na bardzo wysokich obrotach oraz miksowania, połączymy wszystkie składniki zgodnie z oryginalną recepturą według Samar Khanafer. Będzie to pierwszy krok do przygotowania takich bliskowschodnich potraw jak krem z marchwi z harrisą i chrupiącą ciecierzycą czy kurczak w harrisie z szybkim sosem jogurtowo-miętowym. Przepisy na te dania znalazły się zarówno w książce „Szafran, mięta i kardamon” jak i kolekcji przepisów Samar Khanafer, dostępnej na Cookidoo®.

Przygotowanie wszystkich bliskowschodnich smakołyków ułatwią nam nie tylko funkcje urządzenia Thermomix®, ale też możliwość tworzenia poprzez platformę Cookidoo® elektronicznej listy zakupów, z którą w wydrukowanej formie będziemy mogli udać się na zakupy.

*Thermomix jest partnerem wydania najnowszej książki Samar Khanafer “Szafran, mięta i kardamon”.

HARRISA

SKŁADNIKI
- 10-12 papryczek chili świeżych lub suszonych (np. odmiany piri-piri)
- gorąca woda (ilość do namoczenia papryczek)
- 3 ząbki czosnku
- ½ - 1 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 2 łyżeczki kolendry, mielonej
- 40 g oliwy z oliwek (plus dodatkowa ilość do przechowywania)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Papryczki chili włożyć do miski, dodać gorącą wodę, odstawić do namoczenia na 30 min, następnie ostrożnie wyjąć, oczyścić je z szypułek i gniazd nasiennych, pokroić na 2 cm kawałki.
2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s./ obr.8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3. Dodać pokrojone chili, sól, kmin rzymski, kolendrę i oliwę, zmiksować 20 s./ obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką na dno ze ścianek naczynia miksującego, zmiksować 10-15 s./ obr. 10. Przełożyć do wyparzonego słoika z pokrywką typu twist-off. Wierzch harrisy zalać oliwą z oliwek, ponieważ wydłuży to okres przechowywania.
4. Harrisy używać jako dodatku do mięs, sosów lub zup.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

1. Papryczki chili włożyć do miski, dodać gorącą wodę, odstawić do namoczenia na 30 min, następnie ostrożnie wyjąć, oczyścić je z szypułek i gniazd nasiennych, pokroić na 2 cm kawałki.
2. Czosnek drobno posiekać.
3. Pokrojone chili, sól, kmin rzymski, kolendrę i oliwę dokładnie zblendować z czosnkiem. Przełożyć do wyparzonego słoika z pokrywką typu twist-off. Wierzch harrisy zalać oliwą z oliwek, ponieważ wydłuży to okres przechowywania.
4. Harrisy używać jako dodatku do mięs, sosów lub zup.

/źródło - /