Weekendowy brunch – przepisy na eleganckie dania
W Polsce coraz popularniejsze stają się brunche, czyli połączenie śniadania (breakfast) i lunchu. Typowy brunch celebruje się z rodziną lub przyjaciółmi, nieśpiesznie spożywając dania charakterystyczne zarówno dla śniadania, jak i obiadu. Eksperci marki Sandra przygotowali kilka przepisów, które pozwolą Wam przygotować taki posiłek samodzielnie w domu.
Brunch pełni funkcję późnego śniadania lub wczesnego obiadu, do którego zasiadamy około południa. Staje się on coraz bardziej popularny na świecie, także i w Polsce. Szczególnie chętnie przygotowujemy go w dni świąteczne, kiedy spotykamy się całą rodziną przy stole. Poniżej znajdziecie kilka przepisów na dania, które idealnie sprawdzą się podczas rodzinnego brunchu.
Flambirowane naleśniki
Nie tylko smaczne, ale i efektowne danie. Delikatne i słodkie, a dzięki flambirowaniu również aromatyczne. To naleśniki, które z pewnością staną się obowiązkową pozycja sobotniego menu. Składniki: • Wcześniej usmażone naleśniki • 3 łyżki cukru • Sok z ½ cytryny • Pomarańcza • Ananas z puszki marki Sandra • 3 łyżki masła • 3 łyżki brandy • Migdały Przygotowanie: Na suchą patelnię wsypujemy cukier i delikatnie go karmelizujemy. Musimy uważać, aby go nie przypalić bo będzie gorzki. Kiedy cukier zamieni się w brązowy syrop dodajemy do niego startą skórkę z pomarańczy, sok z ½ pomarańczy, sok z cytryny i 2 łyżki syropu z ananasa z puszki. Dokładnie mieszamy i dorzucamy masło. Mieszamy, aż syrop będzie gładki. Na patelni z sosem kładziemy naleśnika, na nim pokrojoną pomarańczę i kawałki ananasa. Składamy naleśnika w trójkąt i dolewamy brandy. Podpalamy sos (nie nachylamy się nad patelnią) i czekamy, aż alkohol się wypali. Wykładamy na talerz i polewamy sosem. Dekorujemy migdałami.
Frittata z marynowanymi pieczarkami
Włoska frittata to proste, ale pyszne i aromatyczne danie. Wystarczy kilkanaście minut w kuchni, aby podczas brunchu przenieść się do słonecznej Italii. Składniki: • 4 jajka • 2 łyżki mleka • Ząbek czosnku • Łyżka masła • Tarta mozzarella • Pomidorki koktajlowe • Szpinak • Marynowane pieczarki marki Sandra • Liście bazylii • Sól, pieprz • Cebula Przygotowanie: Na maśle podsmażamy szpinak, pokrojone pomidorki, bazylię, posiekany czosnek i cebulkę. W oddzielnym naczyniu mieszamy mleko z jajkami, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy na patelnię i mieszamy z warzywami. Dodajemy pokrojone pieczarki i mozzarellę. Przez chwilę podsmażamy, po czym wkładamy do piekarnika (razem z patelnią) na ok. 15 minut.
Wytrawne gofry
Popularne w stanach „chicken and waffles” to doskonały sposób na podanie wytrawnych gofrów. Amerykanie łączą je z chrupiącym kurczakiem i syropem klonowym. Ta niecodzienna mieszanka smaków okazuje się być hitem kulinarnym. Jeśli nie jesteśmy do niej przekonani, to warto na początek spróbować „spokojniejszej” wariacji na temat gofrów. Składniki na gofry: • 1,5 szklanki mąki pszennej • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • Szczypta soli • 2 jajka • ½ szklanki roztopionego masła • Szklanka mleka Składniki na dodatki do gofrów: • Jajko • Kilka plasterków boczku wędzonego • Mix sałat • Pomidorki koktajlowe • 2 łyżki koncentratu pomidorowego • 2 łyżki keczupu • Puszka fasoli Cannellini marki Sandra • Natka pietruszki • Sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Składniki na gofry dokładnie mieszamy i pieczemy w gofrownicy przez kilka minut. W tym czasie w garnku podgrzewamy fasolę razem z koncentratem pomidorowym i keczupem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na patelni podsmażamy boczek i jajko sadzone. Na talerzu kładziemy gofra, na nim jajko sadzone i boczek. Wykładamy fasolkę w sosie pomidorowym i mix sałat. Dekorujemy pietruszką i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!
/źródło - / |