Weekendowy brunch – przepisy na eleganckie dania - przepisy Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
piątek, 23 listopada 2018 11:38

Weekendowy brunch – przepisy na eleganckie dania

W Polsce coraz popularniejsze stają się brunche, czyli połączenie śniadania (breakfast) i lunchu. Typowy brunch celebruje się z rodziną lub przyjaciółmi, nieśpiesznie spożywając dania charakterystyczne zarówno dla śniadania, jak i obiadu. Eksperci marki Sandra przygotowali kilka przepisów, które pozwolą Wam przygotować taki posiłek samodzielnie w domu.


 

Brunch pełni funkcję późnego śniadania lub wczesnego obiadu, do którego zasiadamy około południa. Staje się on coraz bardziej popularny na świecie, także i w Polsce. Szczególnie chętnie przygotowujemy go w dni świąteczne, kiedy spotykamy się całą rodziną przy stole. Poniżej znajdziecie kilka przepisów na dania, które idealnie sprawdzą się podczas rodzinnego brunchu.

Flambirowane naleśniki

Nie tylko smaczne, ale i efektowne danie. Delikatne i słodkie, a dzięki flambirowaniu również aromatyczne. To naleśniki, które z pewnością staną się obowiązkową pozycja sobotniego menu.
Składniki:
• Wcześniej usmażone naleśniki
• 3 łyżki cukru
• Sok z ½ cytryny
• Pomarańcza
• Ananas z puszki marki Sandra
• 3 łyżki masła
• 3 łyżki brandy
• Migdały
Przygotowanie:
Na suchą patelnię wsypujemy cukier i delikatnie go karmelizujemy. Musimy uważać, aby go nie przypalić bo będzie gorzki. Kiedy cukier zamieni się w brązowy syrop dodajemy do niego startą skórkę z pomarańczy, sok z ½ pomarańczy, sok z cytryny i 2 łyżki syropu z ananasa z puszki. Dokładnie mieszamy i dorzucamy masło. Mieszamy, aż syrop będzie gładki. Na patelni z sosem kładziemy naleśnika, na nim pokrojoną pomarańczę i kawałki ananasa. Składamy naleśnika w trójkąt i dolewamy brandy. Podpalamy sos (nie nachylamy się nad patelnią) i czekamy, aż alkohol się wypali. Wykładamy na talerz i polewamy sosem. Dekorujemy migdałami.

Frittata z marynowanymi pieczarkami

Włoska frittata to proste, ale pyszne i aromatyczne danie. Wystarczy kilkanaście minut w kuchni, aby podczas brunchu przenieść się do słonecznej Italii.
Składniki:
• 4 jajka
• 2 łyżki mleka
• Ząbek czosnku
• Łyżka masła
• Tarta mozzarella
• Pomidorki koktajlowe
• Szpinak
• Marynowane pieczarki marki Sandra
• Liście bazylii
• Sól, pieprz
• Cebula
Przygotowanie:
Na maśle podsmażamy szpinak, pokrojone pomidorki, bazylię, posiekany czosnek i cebulkę. W oddzielnym naczyniu mieszamy mleko z jajkami, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy na patelnię i mieszamy z warzywami. Dodajemy pokrojone pieczarki i mozzarellę. Przez chwilę podsmażamy, po czym wkładamy do piekarnika (razem z patelnią) na ok. 15 minut.

Wytrawne gofry

Popularne w stanach „chicken and waffles” to doskonały sposób na podanie wytrawnych gofrów. Amerykanie łączą je z chrupiącym kurczakiem i syropem klonowym. Ta niecodzienna mieszanka smaków okazuje się być hitem kulinarnym. Jeśli nie jesteśmy do niej przekonani, to warto na początek spróbować „spokojniejszej” wariacji na temat gofrów.
Składniki na gofry:
• 1,5 szklanki mąki pszennej
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• Szczypta soli
• 2 jajka
• ½ szklanki roztopionego masła
• Szklanka mleka
Składniki na dodatki do gofrów:
• Jajko
• Kilka plasterków boczku wędzonego
• Mix sałat
• Pomidorki koktajlowe
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• 2 łyżki keczupu
• Puszka fasoli Cannellini marki Sandra
• Natka pietruszki
• Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Składniki na gofry dokładnie mieszamy i pieczemy w gofrownicy przez kilka minut. W tym czasie w garnku podgrzewamy fasolę razem z koncentratem pomidorowym i keczupem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na patelni podsmażamy boczek i jajko sadzone. Na talerzu kładziemy gofra, na nim jajko sadzone i boczek. Wykładamy fasolkę w sosie pomidorowym i mix sałat. Dekorujemy pietruszką i pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego!

/źródło - /

Poprawiony: piątek, 23 listopada 2018 11:54